Web-trend: no sidebars

Een nieuwe trend in webdesign is “no sidebars”. Oftewel, geen kermis, terug naar de basis. Wat wil je overbrengen? Geef de lezer rust, de inhoud de ruimte, blijf to the point. De bezoeker is je dankbaar en je boodschap komt beter over.

Rian Rietveld, expert op het gebied van toegankelijke websites, schreef hierover:

Word je ook zo moe van websites met een bewegende slideshow op de voorpagina, twee zijbalken volgepropt met informatie; een onderkant met een heleboel links; een agressieve popup met “schrijf je in voor de nieuwsbrief!”; vijf manieren om te “liken” of te “retweeten”, te volgen of te reageren? Je ziet door de bomen het bos niet meer. Het bos is in dit geval de inhoud, wat je echt wilt vertellen.

Themes zonder sidebar

Genesis, een van de grootste frameworks voor WordPress, waar ik graag mee werk, heeft al een aantal themes uitgebracht zonder sidebar, en er zelfs een “No Sidebar Pro” genoemd.

genesis-layout-instellingen
Verschillende website layouts: sidebar rechts, sidebar links en zonder sidebar.

We zijn gewend aan scrollen

Doordat we websites steeds vaker op tablets en iPhones bekijken zijn we gewend geraakt aan scrollen. We lezen alles achter elkaar van boven naar beneden. Ook op desktop computers met grotere schermen. We scrollen niet zo vaak meer terug van beneden naar boven om de inhoud van de sidebar (die meestel recht of links bovenin staat) te bekijken. Dan kan die sidebar dus beter onder in plaats van naast de inhoud staan.

Wil jij ook een website zonder sidebars? Neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

Deel dit:

Kan ik je helpen bij jouw project?

Mail of bel me voor een vrijblijvend advies en prijsindicatie.