Waarom je nu een mobielvriendelijke website moet hebben

Wist je dat 50% van alle zoekopdrachten tegenwoordig via de smartphone gaat? En dit percentage neemt alleen maar toe! Het is van belang dat jouw website mobiel vriendelijk/responsive is (zich aanpast aan de drager: smartphone of tablet). Google vindt dit één van de belangrijkste onderdelen van SEO, dus zorg dat jouw bezoekers ook op een mobiel toestel je website optimaal beleven.

Slaagt jouw website voor Google’s mobielvriendelijke test?

Vanaf 21 april 2015 telt mobielvriendelijkheid mee bij de beoordeling (het algoritme) of een pagina verschijnt in de zoekresultaten van Google. Wat betekent dit? Als je website niet goed werkt op een mobiel apparaat, is de kans heel groot dat je website niet meer verschijnt in de zoekresultaten, wanneer iemand naar jouw dienst of product zoekt via mobiel (tablet en telefoon). Dit kan leiden tot veel minder bezoekers op je website.

Wat kan dit voor jou betekenen?

  • Het bezoekersaantal kan afnemen als je website niet is geoptimaliseerd voor mobiel. Google geeft nu de voorkeur aan mobiel geoptimaliseerde websites in mobiele zoekresultaten.
  • Je kunt potentiële klanten die zoeken op een mobiel apparaat verliezen want jouw site verschijnt niet in de zoekresultaten en sites die zijn geoptimaliseerd wel.
  • Je bestaande klanten vinden nu wel jouw concurrenten, als die een mobiel geoptimaliseerde website hebben.

Op 21 april wordt het nieuwe algoritme bij Google actief. Hoog tijd om nu actie te ondernemen en je website mobielvriendelijk te maken.

Wat is een mobielvriendelijke website?

Bij een mobielvriendelijke website past het website ontwerp zich aan de grootte van het gebruikte apparaat aan.

  • De website kan ook goed gelezen worden – en ziet er goed uit – op kleinere schermen, in het bijzonder op smartphones.
  • De site is “klikbaar met je duim” – met knoppen groot genoeg zodat iedereen met behulp van duimen en wijsvingers door de site kan navigeren.

Ook voor je klanten

Een mobielvriendelijke website doe je niet alleen voor SEO (zoekmachine optimalisatie), maar vooral voor je klanten. Een website die niet goed meeschaalt op je telefoon, dat is toch irritant? Dat de lettertjes zo klein zijn dat je de tekst niet kan lezen zonder de tekst te vergroten. Of dat de tekst wel groot genoeg is, maar je deze niet kunt verschuiven om alles te lezen… Ja, dat komt ook voor! Hoe lang blijf jij nu dan nog op zo’n website? En bedenk eens hoe dat een jaar of twee, drie geleden was. Is dat veranderd? Ongetwijfeld. Bij mij in ieder geval wel.

Hoe weet je of jouw website is geoptimaliseerd voor mobiel?

Je kunt natuurlijk simpelweg  je website op een smartphone bekijken.

Maar als je wilt weten of jouw website voor de mobiel-vriendelijke-test van Google slaagt, dan kun je deze gratis tool van Google zelf gebruiken. Voer de Mobielvriendelijke test uit
Typ gewoon je website URL in en wacht op de resultaten. Beoordeelt Google je website als mobielvriendelijk? Gefeliciteerd! Je hoeft geen actie te ondernemen.

mobielvriendelijke website
Schermafbeelding van Mobielvriendelijke test

Jouw website is niet mobielvriendelijk. Wat moet je doen?

Volg de instructies van Google. Als het resultaat van de test “niet mobielvriendelijk” is, dan legt Google je uit waarom en je krijgt meteen instructies over hoe de fouten kunt verbeteren. Soms kan dit erg technisch zijn en dan heb je wel enige kennis van design, HTML en CSS nodig.

website mobielvriendelijk maken
Schermafbeelding van Mobielvriendelijke test

Vind je dit te moeilijk?

Dan help ik je graag om jouw website mobielvriendelijk maken zodat je weer optimaal gevonden wordt. Vraag nu een gratis offerte.

Ja, ik wil een mobiele website!

Foto: John St John

Deel dit:

Kan ik je helpen bij jouw project?

Mail of bel me voor een vrijblijvend advies en prijsindicatie.