Heb jij een mooie website die niemand kan vinden? Begin vandaag nog met zoekmachine optimalisatie en help de zoekmachines jouw website te vinden en het probleem van jouw gebruikers op te lossen. SEO is een krachtig gereedschap dat je helpt om je verhaal aan de wereld te vertellen. Er zijn veel kleine dingen die je zelf kunt doen om een betere positie in de zoekresultaten te krijgen. De truc is om deze kleine aanpassingen in combinatie te doen, waardoor ze elkaar versterken.
Wat is SEO?
SEO (Search Engine Optimalization ofwel zoekmachine optimalisatie) is het krijgen van bezoekers op je website via de ‘gratis’ of ‘organische’ zoekresultaten van zoekmachines zoals Google, Bing, Yahoo of DuckDuckGo.
Zoekmachines geven antwoord op vragen van gebruikers. Deze antwoorden (de zoekresultaten) worden gerangschikt op basis van wat de zoekmachine het meest relevante antwoord vindt op de vraag van een gebruiker.
Als je je website optimaliseert voor zoekmachines, zullen jouw pagina’s bovenaan verschijnen in de lijst van de zoekresultaten die een zoekmachine geeft na een zoekopdracht. En dit zorgt voor meer bezoekers op je website.
Waarom is SEO belangrijk?
Verreweg de meeste bezoekers komen op je website terecht via zoekmachines. Hoe vaak zeg je zelf dat je iets wel even zal “Googelen”?
Social media, e-mail marketing en reclame zorgen ook voor bezoekers op je website of blog, maar het grootste deel van de internet-activiteit wordt toch gestuurd door zoekmachines.
Een paar statistieken:
- Google krijgt meer dan 3,5 miljard zoekopdrachten per dag
- Organische (niet betaalde) zoekresultaten zorgen voor 51% van alle bezoekers van business-to-business en business-to-consumer websites
- Betaalde zoekresultaten zorgen gemiddeld voor 10% van de bezoekers
- Social Media brengt gemiddelde van 5% van de bezoekers naar je website
- 20% van het zoekverkeer komt via mobiele telefoons
Gericht verkeer met SEO
Zoekmachines zijn krachtig omdat ze gericht webverkeer naar je website sturen. Met andere woorden: zoekmachines brengen bezoekers die op zoek zijn naar wat jij te bieden of te verkopen hebt. Via zoekmachines bereik je dus precies de juiste mensen.
Een voorbeeld. Een foodblogger wil mensen bereiken die geïnteresseerd zijn in recepten en informatie over biologisch eten. Haar SEO is gefocust op die mensen. Ze schrijft voor de doelgroep die ze wil bereiken: gezonde eters. Ze geeft hen waardevolle inhoud die hen helpt hun problemen op te lossen en ze geeft antwoorden op hun specifieke vragen. Ze gebruikt op haar website woorden en zinnen die liefhebbers van biologisch eten zoeken. Deze doelgerichte aanpak maakt dat SEO werkt.
Doe het zelf SEO
SEO lijkt misschien moeilijk. Maar dat is het niet. SEO is een beetje kunst, een beetje wetenschap, en vooral een heleboel gezond verstand. De truc is is om naar je website te kijken door de ogen van de zoekmachines. Als je dat eenmaal door hebt, is het veel makkelijker dan je misschien dacht.
Je kunt zelf aan de slag met zoekmachine optimalisatie. Hieronder geef ik een aantal links naar artikelen waar je zelf kunt leren hoe.
10 tips for an awesome and SEO-friendly blog post (Yoast, 2019)
- Originele content
- Leesbare content
- Vindbare content
Optimaliseer een pagina in 3 eenvoudige stappen (ProBlogger, 2014)
- Keyword Research: hier worden de tools Google’s autosuggest en Google’s Keyword Planner Tool nog eens heel duidelijk uitgelegd.
- Post Title & Body Content Inclusion: waar plaats je zoekwoorden in je pagina.
- Proactive Outreach: promoot je blog creatief.
Waar plaats je zoekwoorden in je website (Alva Design, 2013)
- In de SEO titel van elke pagina
- In de meta-omschrijving van elke pagina
- In de content van de pagina
- In tussenkopjes in het artikel
- In de URL van de pagina
- In de alt-tekst van afbeeldingen
Beginnershandleiding zoekmachine optimalisatie (Google)
Deze zeer complete handleiding is in eerste instantie opgezet om de eigen Google-teams te helpen, maar ook jij kunt van deze kennis profiteren. Hoewel er (helaas) geen geheimen in deze handleiding staan die jouw site automatisch de eerste positie geven bij zoekopdrachten in Google, wordt het voor zoekmachines wel gemakkelijker om je inhoud te crawlen en te indexeren als je de tips in deze handleiding volgt.
Hoe gebruik je Yoast SEO? Een handleiding (Optimus Online, 2019)
In dit artikel lees je hoe jij de Yoast SEO plugin optimaal inzet. Je ontdekt welke onderdelen handig zijn en aan welke onderdelen je minder belang mag hechten voor je zoekmachine-optimalisatie. Zie het als een korte handleiding van een ervaren gebruiker.
Tips voor je website – SEO (zoekmachine optimalisatie) (Alva Design, 2020)
In dit blog vind je nog veel meer handige actuele SEO tips die ik het afgelopen jaar verzamelde.
Toch liever niet zelf doen?
Wil je hulp bij SEO? Ik help je graag op weg. Neem contact met me op.