Waar plaats je zoekwoorden in je website?

Om een ​​pagina te optimaliseren voor een bepaald zoekwoord (ook wel focus zoekterm genoemd), moet je dit zoekwoord op een aantal verschillende plaatsen in de pagina gebruiken. In het algemeen wil je elke pagina in je website optimaliseren voor één bepaald zoekwoord of zinsdeel. Natuurlijk afhankelijk van het product of de dienst die je aanbiedt.

Nadat je een focus zoekwoord voor een pagina hebt gekozen, plaats je dat hier:

In de SEO titel van elke pagina

Voorbeelden van geoptimaliseerde SEO titels voor een homepage:

  • Verrassend lage prijzen in de online winkel – HEMA
  • Kleding, Schoenen en Accessoires | Vimodos Fashion Online
  • Zoekmachine Optimalisatie & Zoekmachine Marketing Blog | Ompro

Voorbeelden van een geoptimaliseerde SEO titel voor een subpagina :

  • Electronica | eBay
  • Populaire herenschoen modellen – Zappos.com
  • Dames kleding: jeans , tops, rokken, jurken, broeken | Gap

Tips voor een goede SEO titel:

  • Vermijd het gebruik van dubbele SEO titels: elke pagina moet een unieke titel hebben, zodat je pagina’s niet met elkaar concurreren.
  • Maximaal 70 tekens, meer laat Google niet zien.
  • Zet de naam van je bedrijf liefst aan het einde van je SEO titel, zo vergroot je je naamsbekendheid.
  • Gebruik hetzelfde scheidingsteken in alle SEO titels tussen je zoekwoord en bedrijfsnaam ( – of | ).
  • Schrijf niet alleen voor Google, maar denk ook aan je bezoeker.

In de meta-omschrijving van elke pagina

Dit is de korte beschrijving die verschijnt in de zoekresultaten, of wanneer je een pagina op Facebook of LinkedIn deelt.

Tips voor een goede meta-omschrijving:

  • Schrijf deze korte beschrijving voor mensen en niet voor zoekmachines.
  • Probeer je zoekwoord ten minste één keer gebruiken.
  • Gebruik uitnodigende taal zodat bezoekers erop willen klikken.
  • De meta-omschrijving mag maximaal 156 tekens bevatten. Langere beschrijvingen wordt afgekapt in Google met ( … ).

In de content van de pagina

Vermeld je focus zoekterm 2 à 3 keer, waarvan één keer in de eerste paragraaf van de pagina. In het algemeen kijken de zoekmachines eerst naar het begin van de pagina (en mensen ook). Een minimum van 300 woorden per pagina wordt aanbevolen voor SEO doeleinden.

In tussenkopjes in het artikel

Tussenkopjes, die in WordPress worden aangeduid met Koptekst 2, Koptekst 3, enz. helpen om de inhoud van een pagina snel te scannen.

Probeer in elk tussenkopje samen te vatten wat er na dat kopje komt. En gebruik het focus zoekwoord in het kopje. Dit helpt mensen, én zoekmachines, om snel te te zien wat het meest relevant is op de pagina.

Tussenkopjes zijn ook goed voor de toegankelijkheid van je website. Visueel gehandicapten gebruiken screenreaders om een webpagina voor te lezen of in Braille om te zetten. Zo’n screenreader kan van kopje naar kopje springen, zodat ook blinden snel naar het gedeelte kunnen springen dat het meest relevant voor hen is.

Zoekmachines zijn ook blind: ze kunnen geen foto’s, video of aparte lettertypes zien. Dus een toegankelijke website is ook voor SEO goed.

In de URL van de pagina

In WordPress heet dit de permalink. Je kunt deze permalinks handmatig aanpassen. Hier is een voorbeeld van dit bericht:

SEO zoekwoorden in WordPress permalink

In dit voorbeeld staan in de permalink de focus zoektermen “zoekwoorden” en “SEO”.

Het is niet altijd mogelijk om je zoekwoord op te nemen in de URL van elke pagina. Dat is geen probleem. Je URL’s moeten kort, beschrijvend en mens-vriendelijk zijn. Zo helpen ze de lezer (én zoekmachines) om snel een indruk te krijgen wat er op die pagina te zien is. Gebruik koppeltekens (geen underscores) om woorden te scheiden. Vermijd speciale tekens (zoals aanhalingstekens of &).

In de alt-tekst van afbeeldingen

Zoekmachines zijn blind. Ze kunnen foto’s, illustraties of multimedia niet “zien”. Daarom moet elke afbeelding, video of geluidsfragment een omschrijving in tekst hebben. Dit heet de alt-tekst. Omschrijf hiervoor in een korte zin de inhoud van de afbeelding, zowel voor mensen als voor zoekmachines. Doe je ogen dicht en beschrijf wat je zou moeten weten als je de afbeelding niet ziet. Gebruik daarbij ook de focus zoekwoorden.

Wanneer de afbeelding zelf tekst bevat (bijvoorbeeld een grafiek of een infographic), dan moet de alt-tekst een kopie van die tekst zijn, zodat slechtzienden en zoekmachines die tekst kunnen lezen. Zet je zoekwoord zoveel mogelijk aan het ​​begin van de alt-tekst. Video’s geef je een duidelijke titel en beschrijving om te worden begrepen en geïndexeerd door de zoekmachines.

Aan de slag met zoekwoorden

Ik hoop dat de tips in dit artikel je helpen om je pagina’s beter te optimaliseren voor zoekmachines. Door het op de juiste plaatsen toevoegen van zoekwoorden kan ook jouw website beter vindbaar én toegankelijker worden. Je krijgt daardoor meer bezoekers op je website. En wie weet ook meer klanten.

Bron: How to use Keywords for SEO and Web Sustainability

Deel dit:

Kan ik je helpen bij jouw project?

Mail of bel me voor een vrijblijvend advies en prijsindicatie.