Waarom een carrousel op je website slecht is

Je ziet ze nog op heel veel websites. Carrousels of featured content sliders. Het lijkt een makkelijke oplossing voor twee universele problemen in webdesign:

  1. Hoe krijg je zo veel mogelijk content in zo weinig mogelijk ruimte?
  2. Hoe beslis je welke content het belangrijkste is?

Het gebruik van caroussels is de laatste jaren toegenomen door overdreven te focussen op above-the-fold ontwerp. Men denkt ten onrechte dat alle belangrijke content op een webpagina ‘boven de vouw’ moet staan, zodat je daarvoor niet hoeft te scrollen. Dit idee komt van kranten en tijdschriften. Daar moet de belangrijkste content bovenin staan, omdat je in het schap alleen dit stukje maar ziet. Scrollen op webpagina’s is allang geen taboe meer. Iedereen is eraan gewend, met name als je surft op je mobiele telefoon.

Minder gebruiksvriendelijk

Kies je er toch voor om met een carrousel meerdere content items ‘boven de vouw’ te laten zien, realiseer je dan dat de gebruiksvriendelijkheid van je website hierdoor een stuk minder wordt.

De tijd die nodig is voor gebruikers om door de foto’s te bladeren is vaak te snel (of te langzaam) ingesteld. Dit roept veel irritatie op. Een beter alternatief is een ​​eenvoudige introductie-video of meerdere statische banners.

Minder kliks

Uit recent onderzoek blijkt dat bezoekers eerder klikken op statische banners dan op een carrousel. Als je op je website een carrousel vervangt door statische banners, stijgt het aantal kliks met tientallen procenten. Met andere woorden: carrousels zijn slecht voor je conversie!

Op Usability Blog vond ik hierover een interessant artikel: Wat krijgt meer kliks: een carrousel of statische banners op je website?

Usability Blog deed een test met de homepage van Suzuki. Op de homepage stond een carrousel met 4 slides. Deze werd vervangen door 2 varianten.

  • Variant A: 4 statische banners met dezelfde inhoud. De beelden en opschriften zijn hetzelfde als in de carrousel, alleen wat kleiner. De extra regel tekst die in de carrousel zit, is weggevallen.
  • Variant B: slechts 2 statische banners, die iets groter zijn.

Het resultaat:

  • Variant A: 28% meer kliks dan de carrousel
  • Variant B: 54% meer kliks dan de carrousel

Met andere woorden: op 2 statische banners wordt de helft meer geklikt dan op 4 grote slides in een carrousel.

Nog niet overtuigd?

Ben je nog niet overtuigd, kijk dan op deze website: Should I use a carousel? Hier wordt op een speelse manier, met een carousel, uitgelegd waarom je die beter niet kunt gebruiken.

Meer lezen over waarom carrousels slecht zijn:

Deel dit:

Kan ik je helpen bij jouw project?

Mail of bel me voor een vrijblijvend advies en prijsindicatie.