Hoe ziet Google jouw website?

Je hebt een mooie website. Zelf gemaakt of laten maken. Je bent er trots op. Natuurlijk wil je dat jouw website goed gevonden wordt zodat er veel bezoekers komen. De meeste mensen gebruiken zoekmachines zoals Google om informatie te zoeken op internet. Het is dus belangrijk dat Google jouw website goed kan vinden. Maar wat ziet Google nu eigenlijk? Google is een zoekmachine, geen mens. Zoekmachines kunnen eigenlijk niet zo heel goed zien. Het enige dat ze kunnen lezen is tekst. En niet eens alle tekst.

Wat ziet Google?

Google kijkt op je homepage om de belangrijkste inhoud van je site te ontdekken. Omdat tekst het enige is dat een zoekmachine kan begrijpen, moet er dus informatieve tekst op je homepage staan. Dat hoeven niet per se alinea’s met tekst te zijn. Ook navigatie (menu’s), opsommingslijsten, kopjes en hyperlinks geven Google veel informatie.

Wat ziet Google niet?

Google kan geen teksten lezen die verwerkt zijn in animaties, video (bijvoorbeeld YouTube-filmpjes), illustraties, banners en foto’s. Erg moeilijk leesbaar voor Google zijn teksten die verwerkt zijn in Flash, Javascript en frames.

Voorbeelden

Laten we eens twee voorbeelden bekijken: De website van de gemeente Figueiró dos Vinhos en de website van de Aldeias do Xisto, de leistenen dorpjes in Midden-Portugal.

website-cm-figueiro-dos-vinhos
Schermafbeelding van de website van de gemeente Figueiró dos Vinhos
website-aleias-do-xisto
Schermafbeelding van de de website van de Aldeias do Xisto

Voor jou en ik zien ze er allebei even aantrekkelijk en informatief uit. Een machine als Google ziet ze totaal verschillend.

seobrowser-fig-vinhos
Schermafbeelding van Seo Browser
seo-browser-aldeias-do-xisto
Schermafbeelding van Seo Browser

De homepage van de gemeente Figueiró dos Vinhos is voor Google onbegrijpelijk. De enige leesbare tekst is:

“Bem-vindo a Figueiró dos Vinhos / Welcome to Figueiró dos Vinhos”

Op deze homepage vindt Google helemaal niets over de inhoud van de website. Zoek maar eens in Google naar een cursus fotografie in Figueiró dos Vinhos. De website van de gemeente verschijnt niet in de zoekresultaten van Google. Dat komt omdat de woorden ‘Curso de Fotografia’ niet voorkomen in de tekst die Google ziet. Op de homepage van de Aldeias do Xisto kan Google alle tekst die wij als mensen zien ook lezen. Zoek je in Google naar ‘Caminhos do Xisto’ dan verschijnt de website van de Aldeias do Xisto als eerste in de zoekresultaten.

Kijk zelf hoe Google jouw website ziet

Wil je weten wat Google kan lezen op jouw homepage? Daarvoor bestaat een handig hulpmiddel, de SEO Browser. Typ je webadres in het vakje ‘Address’ en klik op de knop ‘Simple’. Onder het adresvakje verschijnt dan de tekst die Google ziet.

Deel dit:

Kan ik je helpen bij jouw project?

Mail of bel me voor een vrijblijvend advies en prijsindicatie.