Zo gaat je website weer jaren mee

De ontwikkelingen op internet gaan snel. Daarom is het zo nu en dan nodig om je website aan te passen. Maar wat pas je dan aan, waarom en hoe? Dat kan ik het best uitleggen aan de hand van een voorbeeld. In dit artikel beschrijf ik hoe ik de website heb verbeterd van Casa Pombal, een guesthouse in Coimbra (Portugal).

Een voorbeeld: Casa Pombal

De website was gemaakt in 2008. Toen ware grote schermen (met een hoge resolutie) nog bijzonder. De website was dan ook zo gemaakt dat hij ook op de wat meer gangbare, kleinere schermen, met een breedte van 800 pixels, nog goed te bekijken was. Op de moderne schermen van nu oogt dit erg smal. Het grote scherm wordt niet optimaal benut en je moet onnodig vaak omlaag scrollen.

De website is in 3 talen. Omdat daar destijds nog geen professionele oplossing voor bestond was het bijhouden van de pagina’s in verschillende talen voor Casa Pombal niet al te gebruiksvriendelijk.

En natuurlijk werd er in 2008 nog niet massaal mobiel gesurfd… De website was niet geoptimaliseerd voor mobiel internet. Hoog tijd voor verbetering dus!

1. Genesis Framework

Ik begin met het installeren van het Genesis Framework. Dat is een solide basis voor een WordPress thema. Met Genesis kun je erop vertrouwen dat zodra WordPress een nieuwe versie uitbrengt, ook het framework wordt aangepast. Je WordPress thema blijft dus altijd goed werken, ook met toekomstige versies van WordPress. Achter de schermen zorgt Genesis er ook voor dat de code altijd up to date en geoptimaliseerd is. Daardoor scoort je website veel beter in Google. Niet onbelangrijk.

Je zult begrijpen dat ik dus graag met Genesis werk. Om de website van Casa Pombal de eigen ‘look & feel’ te laten behouden maak ik een zogenaamd Child Theme, met als basis dit Genesis framework. Daarbij houd ik natuurlijk rekening met het ontwerp, de kleuren en de stijl van de bestaande website en huisstijl. Je krijgt bij mij nooit een standaard thema, maar altijd maatwerk.

Wil je meer lezen over het Genesis Framework? Over de voordelen ervan en hoe het werkt? Op deze pagina (van StudioPress, de makers van Genesis) vind je een duidelijke uitleg: Getting Started with StudioPress.

2. Responsive Design

Steeds meer mensen bekijken websites op hun mobieltje of tablet. Dat geldt natuurlijk helemaal voor de website van Casa Pombal, een Guesthouse in Coimbra. Handig als je onderweg  naar je vakantiebestemming op je mobiel nog even het adres kunt opzoeken!

Hieronder zie je twee voorbeelden, van de oude situatie (zoals de website was) en de nieuwe situatie, met Responsive Design.

De oude website van Casa Pombal
De oude website van Casa Pombal: dezelfde lay-out op alle beeldschermen. Te smal voor een groot scherm, te breed voor een iPhone.
De nieuwe website van Casa Pombal: Responsive Design.
De nieuwe website van Casa Pombal: Responsive Design. De lay-out past zich automatisch aan op elk beeldscherm.

Lezen

Je ziet dat je met Responsive Design op alle schermformaten de tekstletters groot genoeg zijn om prettig te kunnen lezen. Je hoeft niet te bedenken waar je zult beginnen en je hoeft ook niet bang te zijn dat je iets overslaat. Je hoeft niet steeds in- en uit te zoomen. Gewoon van boven naar beneden lezen, zoals je dat al gewend bent.

Foto’s

De foto’s bovenaan, in de header, vullen altijd de breedte van het hele scherm. De foto’s in de tekstkolom passen zich automatisch aan, ook wanneer er twee foto’s naast elkaar staan: als het scherm erg smal wordt schuiven ze netjes onder elkaar zodat je de foto’s altijd goed kunt bekijken zonder dat je hoeft in te zoomen.

Extra kolom

In de kolom aan de zijkant is nog ruimte genoeg voor extra info, zoals een kader met een speciale aanbieding of een uitgelicht artikel. Die gaan we binnenkort nog invullen.

3. Meertalige website met WPML

Met de premium plugin WPML maak je op een heel overzichtelijke manier een website in meerdere talen. Voor de bezoeker ziet het er misschien hetzelfde uit maar voor jou als websitebeheerder wordt het een stuk eenvoudiger om de pagina’s in WordPress bij te houden. Nooit meer zoeken tussen honderden pagina’s naar de juiste pagina in de juiste taal. Nee, van elke pagina is er nu maar één. Met een knopje switch je eenvoudig naar een andere taal zonder dat je de pagina hoeft te verlaten. Ook de menu’s worden door de plugin automatisch per taal bijgehouden, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen.

4. Betere formulieren met Gravity Forms

Als ik dan toch bezig ben vervang ik meteen de formulierenplugin. Met de premium plugin Gravity Forms maak je fantastische formulieren, van eenvoudig tot super uitgebreid. Veranderingen aan een formulier zijn met deze plugin zo gebeurd. Je kunt bijvoorbeeld ook eenvoudig instellen dat je bezoeker, na het invullen van een formulier, automatisch een bevestigingsmailtje krijgt.

Blij

Anna Ligtenbarg van Casa Pombal is superblij met haar vernieuwde website. En het inspireert haar ook weer om wat vaker nieuwe content aan de website toe te voegen. Bovendien gaat dat nu een stuk makkelijker!

Deel dit:

Kan ik je helpen bij jouw project?

Mail of bel me voor een vrijblijvend advies en prijsindicatie.