Wat is een pay-off?

Een pay-off  is een korte zin die bij je logo of bedrijfsnaam hoort. Het is één van de belangrijkste teksten op je website. In de pay-off staat de essentie van je website, plus je belangrijkste USP (Unique Selling Point).

Vaak versterkt de pay-off het beeldmerk en vice versa. Een pay-off gebruik je om gevoel of associaties aan je bedrijfsnaam toe te voegen. Bij een niet beschrijvende bedrijfsnaam kan de pay-off kort en bondig communiceren waar jouw bedrijf voor staat.

Sommige pay-offs zijn zelfs bekender dan het bedrijf waarbij ze horen. Bijvoorbeeld “Even Apeldoorn bellen”. Deze zin heeft een grotere naamsbekendheid dan het bedrijf Centraal Beheer waarvoor de pay-off bedacht is. Andere bekende pay-offs zijn “Stop een tijger in je tank” van Esso en “blijft op de kleintjes letten” van Albert Heijn.

Tips voor een goede pay-off

 • Vermeld het merk in de pay-off.
 • Sluit de pay-off aan op de verwachting van de gebruiker.
 • Plaats iets onderscheidends (een USP) in je pay-off, iets dat iedereen herkent en aan je koppelt.
 • Test je pay-off, intensief.
 • Gebruik je pay-off, overal en altijd.
 • Verander je pay-off niet te vaak.

Noem liever geen producten in je pay-off. Hiermee beperk je je te veel en je kunt in de problemen komen wanneer producten en vraag veranderen. Een ander nadeel hiervan is dat mensen die producten kunnen koppelen aan je belangrijkste concurrent wanneer deze de marktleider is.

Voorbeeld van een goede pay-off:

Kieskeurig.nl had als pay-off: Interactieve koopgids. Duidelijk. Kieskeurig heeft deze later veranderd in: “Voor en door consumenten”. Een stuk minder sterk, vind ik. Nu is hun pay-off: “Onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews”. Weer beter.

Waarom is een pay-off goed voor je website?

Een van de beste en bekendste adviesboeken over web usability is Don’t make me think van Steve Krug. Wil je iets lezen over usability, begin dan met dit boekje. Het is geestig, boeiend en rijk aan inzichten.

Steve Krugs belangrijkste punt: voorkom dat bezoekers van je website een vraagteken boven hun hoofd krijgen. Alles moet meteen duidelijk zijn. Of je nu de homepage bekijkt, een bestelling plaatst of op zoek bent naar detailinformatie.

Volgens Krug heeft een bezoeker die voor het eerst op een website komt 5 vragen. De homepage moet die 5 vragen in één oogopslag beantwoorden:

 1. Wat is dit?
 2. Wat hebben ze hier?
 3. Wat kan ik hier doen?
 4. Waarom moet ik hier zijn en niet ergens anders?
 5. Waar moet ik beginnen?

Twee tekstjes op je homepage zijn essentieel bij het beantwoorden van de 5 vragen van Steve Krug:

 1. De welkom-tekst. Een goede intro helpt om de belangrijkste vraag over elke website te beantwoorden: Wat is dit?
 2. En jawel: de pay-off.

Pay-offs en zoekmachine optimalisatie

Een pay-off is nuttig voor zoekmachine optimalisatie. Begin met een zoekwoorden onderzoek om te kijken naar het zoekgedrag van je bezoekers. De belangrijke zoekwoorden kun je gebruiken in je pay-off. Zo kan een pay-off makkelijk meewerken in de vindbaarheid van je website.

Voor de zoekmachines gelden nog een aantal aanvullende regels:

 • Cijfers, leestekens en hoofdletters zorgen voor meer clicks.
 • Het noemen van producten ook, omdat veel mensen op de productnamen zoeken.

Waar plaats je de pay-off?

 • De beste plaats voor de pay-off is bovenaan elke pagina van je website, naast of onder je logo.
 • Je kunt de pay-off ook onzichtbaar plaatsen in de title tag en de description tag. Deze onzichtbare pay-off wordt wel zichtbaar in de zoekresultaten.
 • Het is ook een goed idee om in de footer van je website op alle pagina’s een pay-off te plaatsen.

Bronnen

Deel dit:

Kan ik je helpen bij jouw project?

Mail of bel me voor een vrijblijvend advies en prijsindicatie.