SEO tip: Gebruik die Meta-tags

Elke webpagina kan worden voorzien van Meta-tags: dit zijn teksten in de HTML-code van de pagina die je niet in de pagina zelf ziet. Onzichtbaar dus, maar wel belangrijk om de pagina goed te laten werken.

Zoekmachines zien deze Meta-tag wel! Door het op de juiste manier invullen van de Meta-tags kun je zorgen dat je pagina beter gevonden wordt in zoekmachines.

De belangrijkste Meta-tags voor zoekmachines zijn (waren): Title, Description en Keywords. Hieronder leg ik uit hoe je ze kunt gebruiken.

Zet zoekwoorden in Title tag

Hoewel de naam anders doet vermoeden, staat de Title tag (ook wel SEO titel genoemd) niet in de tekst van de webpagina zelf. Je ziet deze titel wel op twee andere plaatsen terugkeren:

  • In de bovenste balk van je internetbrowser (en bij browser die met tabs werken ook in de tab).
  • Als kopregel in de tekst die Google weergeeft als jouw pagina wordt gevonden.
de title in de zoekresultaten van Google
de title in de zoekresultaten van Google

De  Title tag is een belangrijk element voor de indexering van de pagina door zoekmachines.

Zorg dat de SEO titel beschrijvend is en zorg dat jouw zoekwoorden er in staan. Dat geeft je betere kansen om hoog in de zoekresultaten te belanden. Google maakt de woorden waarop gezocht wordt vet in de zoekresultaten. Als de zoekwoord in je SEO titel staat, zul je op een Google-pagina met zoekresultaten dus beter opvallen.

Hoe doe je dit in WordPress?

Installeer de plugin SEO voor WordPress van Yoast. Bij elke pagina die je in WordPress bewerkt vind je onder de WYSIWYG-teksteditor een apart veld waar je de SEO titel voor die pagina kunt invoeren.

Tips voor het gebruik van de SEO titel

  • Als je niets invult wordt de SEO titel automatisch de naam van de pagina met daarna de naam van de website. Dit is meestal voldoende.
  • Zet je belangrijke zoekwoord zover mogelijk vooraan in de SEO titel, het liefst helemaal vooraan.
  • Als je taalkundig verantwoord je zoekwoord twee keer in de SEO titel kunt verwerken, doe dat dan gerust. Maar overdrijf het niet, dat wordt door Google niet gewaardeerd.
  • Prop de SEO titel niet vol zoekwoorden, maar probeer er ook een aantrekkelijk zinnetje van te maken waardoor mensen geprikkeld worden om door te klikken.
  • Zorg dat de SEO titel de lading dekt, dus dat de SEO titel aansluit bij de inhoud van de pagina.
  • Gebruik niet dezelfde SEO titel voor alle pagina’s van je website, maar bedenk voor elke pagina een aparte, relevante SEO titel.
  • Google laat niet meer dan 70 karakters zien (inclusief spaties) en kapt alles daarna af. Maak je SEO titel dus niet langer.

Geef elke pagina een Meta-omschrijving

Hoewel de tekst van Meta-omschrijving (Description) door zoekmachines niet (meer) wordt meegewogen voor de vindbaarheid, wordt deze tekst wel letterlijk getoond door Google (en andere zoekmachines) in haar resultaatpagina’s. Als je deze tekst wervend genoeg maakt kun je mensen daarmee verleiden om op jouw link te klikken.

de description in de zoekresultaten van Google
de description in de zoekresultaten van Google

Hoe doe je dit in WordPress?

Installeer de plugin SEO voor WordPress van Yoast. Bij elke pagina die je in WordPress bewerkt vind je onder de WYSIWYG-teksteditor een apart veld waar je de Meta-omschrijving voor die pagina kunt invoeren. Omdat de Meta-keywords niet meer belangrijk zijn hoef je die niet in te vullen (daar is ook geen veld voor).

Tips om op te letten bij het schrijven van je Meta-omschrijving

  • Maak de Meta-omschrijving niet langer dan 160 karakters (inclusief spaties): meer tekst laat Google niet zien.
  • Plaats je belangrijke zoekwoord 1 of 2 keer in de Meta-omschrijving: dit wordt door Google (als erop gezocht is) vet gemaakt, waardoor je meer opvalt op de pagina met zoekresultaten.
  • Behandel de Meta-omschrijving als een kleine advertentietekst: geef duidelijke informatie over de pagina waar de Meta-omschrijving bijhoort maar probeer er ook een wervende tekst van te maken, die mensen verleidt tot doorklikken.
  • Bedenk voor elke pagina van je website een aparte, relevante Meta-omschrijving.

Meta-keywords: niet belangrijk (meer)

De Meta-keywords waren ooit bedoeld om 10 à 20 belangrijke steekwoorden voor de betreffende webpagina op te sommen als ondersteunende informatie voor de zoekmachines. Deze metatag werd echter al gauw dusdanig misbruikt (lees: volgepropt met honderden, vaak niet-relevante keywords) dat de meeste zoekmachines ze tegenwoordig links laten liggen. Het is dus niet nodig om deze metatag in te vullen.

Plugin installeren

Hulp nodig bij het installeren van de plugin? Ik help je graag. Neem gerust contact met me op.

Deel dit:

Kan ik je helpen bij jouw project?

Mail of bel me voor een vrijblijvend advies en prijsindicatie.