Het verschil tussen pagina’s en berichten in WordPress kan behoorlijk verwarrend zijn, zeker als je net begint met WordPress. Wat is nu precies het verschil? In het Dashboard en op de website lijken ze er hetzelfde uit te zien. Waarom zijn er dan pagina’s en berichten? Wanneer gebruik je berichten? Wanneer pagina’s? In dit artikel leg ik de verschillen uit.
Bij de keuze tussen berichten of pagina’s hangt het er vanaf hoe je je site gaat gebruiken.
Blog
Als je een blog wilt maken dan kies je voor berichten. Op je homepage komen dan de meest recente berichten altijd bovenaan. Wil je een aantal pagina’s met vaste informatie aan je blog toevoegen, zoals een Over ons-pagina of een Contact-pagina? Dan maak je daar enkele pagina’s voor aan.
Website
Wanneer je een website wilt maken met voornamelijk vaste informatie, dan kies je voor pagina’s. Je website heeft dan een (statische) pagina als homepage en zal verder uitsluitend uit pagina’s bestaan.
Een combinatie is ook mogelijk: Een website met een vaste homepage en met berichten in bijvoorbeeld de nieuws-sectie.
Berichten
Als je WordPress als een blog gebruikt dan kies je voor berichten. In een blog staan op de homepage meestal de laatste berichten, de meest recente bovenaan. De volgorde is omgekeerd chronologisch. De homepage verandert dus steeds en is dynamisch. Als de berichten erg lang zijn kun je ervoor kiezen om alleen het begin van elk bericht te tonen, gevolgd door een Lees verder link.
Elk bericht heeft een datum. Oudere berichten komen vanzelf in archieven gesorteerd op maand en jaar. Hoe ouder een bericht, hoe dieper je bezoeker dus moet gaven om het te vinden. Daarom is er ook de optie om je berichten te sorteren in categorieën en ze tags (trefwoorden) te geven.
WordPress berichten verschijnen automatisch in RSS feeds. Via een RSS feed kunnen je lezers op de hoogte blijven van je nieuwste berichten. Je kunt RSS feeds ook gebruiken voor het automatisch versturen van e-mail nieuwsbrieven: je lezers kunnen zich abonneren op een wekelijkse of dagelijkse update via e-mail.
Berichten nodigen uit tot interactie. Met een social sharing plugin kunnen lezers jouw berichten delen op social networks zoals Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn. Berichten nodigen ook uit tot discussie. Ze hebben een ingebouwde reactiemogelijkheid waar bezoekers kunnen reageren op jouw onderwerp. Je kunt deze optie per bericht aan- of uitzetten.
Pagina’s
Pagina’s zijn voor inhoud die minder tijd-afhankelijk is dan berichten. Denk aan een Over ons-pagina of een Contact-pagina. Omdat pagina’s niet datum-gebonden zijn verschijnen ze niet in de RSS feed. Meestal vind je op pagina’s ook geen social sharing buttons of reactiemogelijkheid.
Een pagina kan niet gekoppeld worden aan een categorie en je kunt geen tags toewijzen aan een pagina.
Pagina’s zijn hiërarchisch. Ze kunnen georganiseerd worden in hoofdpagina’s en sub-pagina’s. Elke pagina kan sub-pagina’s hebben. De pagina’s verschijnen hiërarchisch in het navigatiemenu. De volgorde van pagina’s kun je aanpassen door ze een nummer te geven. Heb je heel veel pagina’s dan is dit lastig om bij te houden. Met de plugin Simple Page Ordering kun je de paginavolgorde aanpassen door ze naar de juiste plaats te slepen.
Pagina’s kunnen gebruik maken van aparte pagina templates, waardoor je ze een ander uiterlijk kunt geven dan berichten en je ook afzonderlijke pagina’s van elkaar kunt laten verschillen. Zo kun je bijvoorbeeld je homepage een andere look geven dan de rest van de pagina’s.
De belangrijkste verschillen tussen berichten en pagina’s op een rij:
- Berichten zijn tijdgebonden, pagina’s niet.
- Berichten zijn ‘socialer’ dan pagina’s.
- Berichten kunnen categorieën en tags hebben, pagina’s hebben een hiërarchische structuur.
- Berichten komen in de RSS feed, pagina’s niet.
- Pagina’s kunnen aparte templates hebben, berichten niet.