Een extra contentblokje in de zijkolom van je website

Het kan wel eens voorkomen dat je een bepaald stukje content slechts op één pagina van je website wilt laten zien. Bijvoorbeeld een citaat, foto of testimonial. Iets wat specifiek bij een bepaalde pagina hoort. Helemaal mooi zou zijn als zo’n blokje in de zijkolom verschijnt. In deze post bespreek ik de mogelijkheden hiervoor in WordPress.

Sidebars

Veel websites hebben een lay-out die bestaat uit twee of drie kolommen: een brede kolom met de hoofdcontent en daarnaast een of twee smallere kolommen (ook wel sidebars genoemd) met aanvullende content. Daar kan bijvoorbeeld het submenu in komen en allerlei blokjes met verschillende content.

Widgets

Deze contentblokjes in de sidebar(s) heten in WordPress widgets. Widgets verschijnen standaard op elke pagina. Dat kan in een sidebar zijn, of in de footer, onder de content. Dat is handig als je een widget maakt met je naam en  contactgegevens. Of een widget met links naar je Facebook, Twitter en Linkedin pagina’s. Het is goed als deze informatie op alle pagina’s van je website zichtbaar is.

widgets footer

Niet op alle pagina’s

Sommige widgets wil je juist niet op alle pagina’s laten zien. Bijvoorbeeld een widget met de categorieën of de tags van je blog. Die wil je alleen op je blogpagina’s laten verschijnen. Met plugins zoals Display Widgets of Widget Logic  kun je regelen dat een widget slechts op bepaalde pagina’s wordt getoond.*

Op één bepaalde pagina

Natuurlijk wil je de sidebar(s) van jouw website met zo relevant mogelijke informatie vullen. Dan kan het wel eens voorkomen dat je een bepaald contentblokje slechts op één pagina wilt laten zien. Bijvoorbeeld een citaat, foto of  testimonial die specifiek bij een bepaalde pagina hoort.

widgets citaat

Met de hierboven genoemde plugins kun je regelen dat zo’n widget maar op één bepaalde pagina verschijnt. Je moet dan voor elke pagina een eigen widget maken. Al gauw krijg je dan zoveel widgets dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Niet handig dus.

Gelukkig is er een oplossing hiervoor: de betaalde (premium) plugins Types en Views van Toolset. Nu regelt één widget dat op elke pagina de juiste tekst wordt getoond. Bekijk het voorbeeld.

Op WPbieb leg ik uit hoe ik dit gedaan heb: Wisselend citaatblokje in sidebarWPbieb is een platform waar ik samen met collega-webprofessionals mijn kennis over WordPress deel.

* Om widgets en plugins te beheren moet je als beheerder kunnen inloggen in WordPress.

Deel dit:

Kan ik je helpen bij jouw project?

Mail of bel me voor een vrijblijvend advies en prijsindicatie.