Video in je RSS e-mail nieuwsbrief

Veel mensen vinden het fijner om updates te krijgen via e-mail dan steeds te moeten kijken op je website of er alweer iets nieuws op staat. Een handig middel hiervoor is een RSS e-mail nieuwsbrief. Daarmee worden de berichten die je op je website hebt gepubliceerd automatisch per e-mail verstuurd naar iedereen die geabonneerd is op jouw nieuwsbrief.

In de e-mail nieuwsbrief komt een link naar het bericht in jouw website, zodat je lezers het bericht ook op je website kunnen bekijken. Je kunt zelf bepalen hoeveel berichten er in de nieuwsbrief komen (alleen het laatste of bijvoorbeeld de laatste vijf berichten) en hoe vaak je de nieuwsbrief wilt versturen: dagelijks, wekelijks of maandelijks. En maak je geen zorgen als je een tijdje niet blogt: er wordt alleen een nieuwsbrief verstuurd als je iets nieuws hebt gepost.

Mailchimp

Voor het maken van e-mail nieuwsbrieven adviseer ik MailChimp. Een gebruiksvriendelijk programma waarmee je zelf mooie nieuwsbrieven kunt maken. Een RSS nieuwsbrief kan de stijl van je website krijgen. Daarvoor maak je een eigen template. Heb je daar hulp of advies bij nodig, neem dan gerust contact met me op.

Wat is RSS?

RSS staat voor “Rich Site Summary” en is een manier om jezelf snel op de hoogte te stellen van nieuws of nieuwe bijdragen op bepaalde blogs. Een RSS-feed (een overzicht van webinhoud dat regelmatig wordt bijgewerkt) kan door andere programma’s of websites gelezen en verwerkt worden. Dus ook door MailChimp in een e-mail nieuwsbrief.

Video embed

Sinds kort verstuurt Portugal Portal haar e-mail nieuwsbrief ook met RSS. Dus telkens als er een bericht gepubliceerd is op de website (dat is zo ongeveer eens per week) wordt er automatisch ook een e-mail nieuwsbrief met dat bericht verstuurd.

Dat ging goed, behalve bij berichten met een video-embed, een youtube-venster in de webpagina, zodat je de pagina meteen de video kunt afspelen. In de website werkt dit prima maar in de RSS nieuwsbrief zie je het een leeg zwart vlak in plaats van de video. Het blijkt dat de meeste e-mailprogramma’s (waarin je je e-mail leest) geen video embeds kunnen weergeven.

Ook ‘breekt’ de lay-out van de e-mail nieuwsbrief doordat het zwarte vlak te breed wordt weergegeven. Daardoor lijken de header en footer te smal. Aarghhh!

fout
fout
goed
goed

Merge tag

Gelukkig is er sinds kort een oplossing hiervoor in Mailchimp: auto-convert video.

Hiermee wordt in een RSS e-mail nieuwsbrief een embedded video automatisch omgezet in een video merge tag. Dat is een code die ervoor zorgt dat de video wél zichtbaar is in de e-mail. In plaats van de video zet Mailchimp er een plaatje neer, met een link naar de video in Youtube. En dat helemaal vanzelf!

Hier kun je lezen hoe je dit instelt. New: Customize and Automate Video Merge Tags. Dit artikel is een beetje verouderd. In de nieuwste versie van Mailchimp (januari 2014) vind je het onder Campaigns > Setup > More options > Auto-convert video.

Wil je een een RSS Mailchimp template in de stijl van je website laten maken? Neem contact met me op, ik help je daar graag bij.

Deel dit:

Kan ik je helpen bij jouw project?

Mail of bel me voor een vrijblijvend advies en prijsindicatie.