Wat kost een website?

Dat is vaak de eerste vraag wanneer iemand contact met mij opneemt. Het korte antwoord: bij Alva Design kost een website tussen de € 850 en  € 10.000. Maar dan weet je nog niks. In dit artikel leg ik uit wat er allemaal komt kijken bij het ontwikkelen van een website en hoe de prijs tot stand komt.

Als je gaat zoeken op internet naar websiteprijzen word je niet veel wijzer. Bij de één kost een website € 250, bij de ander € 5000 of meer. Alles ertussen in kom je ook tegen. Hoe kan dat?

Het ontwikkelproces van een website

Om te begrijpen hoe de prijs tot stand komt moet je eerst weten hoe het ontwikkelproces van een website verloopt. Dit bestaat uit vijf stappen.

  1. Het doel van de website. Wat wil je met de website bereiken en wie is je doelgroep? Het doel van een webshop is bijvoorbeeld geld opbrengen. Voor een website met als hoofddoel het vinden van nieuwe klanten is het belangrijk dat deze goed gevonden wordt, goed begrepen wordt en dat bezoekers contact met je gaan opnemen.
  2. De informatiestructuur. Welke informatie wil je aanbieden en hoe ga je dit structureren en archiveren?
  3. Het interactieontwerp. Dit is een schematische weergave van de website. Hoe wordt je website opgebouwd? Welke informatie komt waar?
  4. Het visueel of grafisch ontwerp. De visuele ‘skin’ om het interactieontwerp, de ‘look & feel’. Lay-out, kleuren, lettertypen, illustraties en foto’s.
  5. Het bouwen van de website. Pas als alles hierboven is uitgewerkt kan de website worden gebouwd.

Goedkope websites

Veel goedkope websitebureaus slaan de eerste vier stappen over en beperken zich tot  stap 5, het bouwen.

Als deze belangrijke stappen worden overgeslagen kun je niet verwachten dat het doel van de website – dat waarschijnlijk niet eens is bepaald – wordt bereikt. Je krijgt dan bijvoorbeeld een webshop die slecht gevonden wordt in zoekmachines, een onlogische indeling heeft, en dus weinig klanten op zal leveren.

Zo’n goedkope website kan er heel mooi uitzien, maar is niet functioneel, gebruiksvriendelijk, toegankelijk en vindbaar. En dat zijn juist de eisen waar een goede website aan moet voldoen.

En mooie website is niet alles

Goedkope websitebureaus kijken vaak niet verder dan de buitenkant – een verschijnsel dat niet alleen bij websites voorkomt. Je website kan nog zo mooi zijn maar als niemand hem begrijpt zal hij nooit iets opleveren.

Een flashintro, achtergrondmuziek of een dynamisch menu zijn leuk, maar veel minder belangrijk dan vindbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Probeer daarom eens door de buitenkant heen te kijken en kritisch te kijken naar zaken als functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid en vindbaarheid.

Of zoek een goed webdesignbureau dat zich hier bewust van is. Verwacht dan echter niet met een paar honderd euro klaar te zijn.

Een goede website kost geld

Helaas: voor € 250 laat je geen professionele website bouwen. Dat is weggegooid geld. Investeer liever in een goede en professionele website. Ik adviseer je hierbij graag. Vraag een offerte op maat of kijk eerst eens naar ons aanbod van webdesign.

Deel dit:

Kan ik je helpen bij jouw project?

Mail of bel me voor een vrijblijvend advies en prijsindicatie.