Share a Draft – laat je concept bekijken

Ik blog regelmatig op Portugal Portal. Voordat ik een artikel publiceer, laat ik het graag nog even controleren op foutjes. Meestal door manlief. Het artikel (een bericht in WordPress) staat dan nog op concept. Ik deed dit altijd zo: ik open een preview van het bericht, zet mijn MacBook op schoot bij manlief en hij kan het lezen en feedback geven. Het zou fijner zijn als ik een link naar de preview zou kunnen delen. Zeker wanneer het een website voor een klant betreft.

In WordPress is dit echter niet mogelijk. Een concept is alleen zichtbaar voor de auteur van het artikel. Als ik iemand een concept wil laten lezen, kan ik:

  1. Het artikel alvast publiceren
  2. Klant mijn inloggegevens geven
  3. Klant op mijn MacBook het artikel in preview laten zien (kan alleen als klant naast mij zit) .

Alle opties zijn verre van ideaal.

De oplossing: Share a Draft

Share a draft is een plugin voor WordPress. De installatie is eenvoudig. In het Dashboard kies je voor Plugins > Add new en zoek op ‘Share a draft’. Klik op installeren en activeer de plugin. In de plugin zelf hoef je helemaal niets in te stellen.

Hoe werkt het?

In het Dashboard verschijnt na installatie onder het kopje Berichten (Posts) een link naar Share a Draft. Wanneer je hier op klikt, kom je in het scherm waar je kunt delen.

Selecteer ik het bericht dat je wilt delen in het drop-down menu.

Geef aan hoe lang je het concept beschikbaar wilt stellen en klik op “Share it” (even zoeken, aan de linkerkant). Je ziet nu een aangepaste url die je kunt kopiëren en bijvoorbeeld via e-mail delen met degene die je bericht gaat bekijken.

Wanneer manlief of je klant op de link in de email klikt, ziet hij het bericht in de juiste opmaak. Mocht hij niet op tijd de kans krijgen om het concept te beoordelen, kun jij de periode altijd nog aanpassen. Klik dan op Extend. Wanneer de periode die je ingesteld hebt verstreken is, wordt de link automatisch verwijderd.

Bron: Melanies Blog

Update: voor wie meer concepten wil delen

Ik liep met de plugin Share a Draft tegen deze beperking aan:

Je kunt alleen de 5 meest recente eigen concepten en de 5 meest recente concepten van anderen – als je blog meerdere auteurs heeft – delen. Dat was voor mij op een bepaald moment te weinig.

Daarom probeer ik nu deze plugin uit:

Public Post Preview.

Hiermee kun je elk concept bericht aanwijzen en delen. De link blijft 48 uur geldig, deze tijd kun je eventueel aanpassen met een stukje code (ik denk dat je dit in functions.php moet plakken, staat er niet bij in de FAQ). Of met een extra plugin: Public Post Preview Configurator. Voor mij voldoet 48 uur. (Met de Share a draft plugin kun je de tijd helemaal naar wens instellen.)

Deel dit:

Kan ik je helpen bij jouw project?

Mail of bel me voor een vrijblijvend advies en prijsindicatie.