Promoot je bedrijf via internet

Als je succesvol wilt ondernemen moeten jouw potentiële klanten weten dat jij er bent. Hoe zorg je daarvoor? Dit kun je o.a. doen door jezelf te profileren op het web. Maar hoe? Hierover ging de workshop ‘Promoot je bedrijf via internet’ die ik op 12 november volgde.

Doelgroep bepalen

We waren met 10 deelneemsters, een prettig aantal. De docent, Marieke Blomsma, is tekstschrijver en heeft haar eigen tekst- en communicatie adviesbureau, Woord in Stijl. Na een korte voorstelronde kregen we meteen de eerste opdracht: het bepalen van je doelgroep. Een aantal van ons blijkt een veel te brede doelgroep te hebben. Vooral de grafisch ontwerpers/webdesigners (waaronder ik) hebben hier last van. Als je je doelgroep wat specifieker maakt kun je die doelgroep in je communicatie gerichter aanspreken.

Marketingmiddelen

Na het bepalen van de doelgroep bekeken we welke middelen je kunt inzetten om je doelgroep(en) te bereiken. Meerdere doelgroepen kan namelijk ook, als je ze maar op de juiste toon aanspreekt. Voor de ene doelgroep kan een maandelijkse nieuwsbrief een effectief middel zijn, voor de andere werkt het beter om dagelijks via Twitter van je te laten horen. Marieke had hiervoor een handige communicatiematrix gemaakt die we meteen konden invullen: welke marketingmiddelen zet je in voor welke doelgroep en hoe vaak doe je dat. Ik ging dus met een ingevuld schema naar huis, waarmee ik meteen aan de slag kan.

Twitter en Facebook

Sociale Media zoals Twitter en Facebook zijn heel geschikt om je bedrijf te promoten. Marieke nam een hele rits tips voor zakelijk Twitteren met ons door en legde daarna stap voor stap uit hoe je een Facebookpagina voor je bedrijf opzet. Er was te weinig tijd om hier tijdens de workshop mee te oefenen, maar gelukkig mailde Marieke ons na afloop haar presentatie met alle tips.

Website

Ook een goede website is natuurlijk een belangrijk middel om meer klanten te krijgen. We kregen een aantal praktische tips, over hoe je de aandacht van de bezoeker van jouw website kunt trekken (call to action) en kunt vasthouden, onder andere door het schrijven van goede webteksten.

Tot slot gingen we weer praktisch aan de slag: Twee aan twee deden we een ‘quickscan’ van elkaars website op sterke en zwakke punten en gaven elkaar tips voor verbetering. Bij mij pakte dat zo goed uit dat mijn collega me vroeg om een offerte voor het verbeteren haar website. Ik ging dus behalve met een ’toolbox’ vol met tips en trucs ook nog met een nieuwe opdracht naar huis.

Workshop ‘Promoot je bedrijf via internet’

  • Docent: Marieke Blomsma
  • 12 november 2011, van 10 tot 5 uur, Grafisch Lyceum Rotterdam
  • Georganiseerd door Women on the Web
Deel dit:

Kan ik je helpen bij jouw project?

Mail of bel me voor een vrijblijvend advies en prijsindicatie.