Afbeeldingen invoegen in pagina’s of berichten

In deze handleiding leer je hoe je in WordPress afbeeldingen (foto’s of illustraties) kunt invoegen in een pagina of bericht. Bijgewerkt t/m WordPress versie 4.1.

Wat zijn media?

Als je in het Dashboard menu op Media klikt zie je de Mediabibliotheek: een overzicht van alle media die je geüpload hebt. Dat kunnen zijn:

In de Mediabibliotheek kun je nieuwe media uploaden. Ik vind het zelf handiger om dit direct in een bericht of een pagina te doen.

Hieronder leg ik uit hoe je afbeeldingen invoegt in een pagina of bericht.

Voorbereiden

Bestandsnamen

Geef alle afbeeldingen die je aan je website toevoegt internet namen. Dat wil zeggen: geen spaties, geen hoofdletters, geen leestekens en maar één punt: die vóór de bestandextensie. (Een bestandsextensie of kortweg extensie is een toevoeging aan het eind van een bestandsnaam die aangeeft om wat voor soort bestand het gaat. Deze bestandsextensie bestaat uit een of meer letters (meestal drie) na de punt in de naam. Bijvoorbeeld: in de bestandsnaam plaatje.jpg is jpg de bestandsextensie. Denk bij het kiezen van de bestandsnaam ook aan Google: als de naam iets over het bestand zegt kan Google dit beter indexeren.

Formaat en resolutie

Geef afbeeldingen bij voorkeur eerst het juiste formaat. Ik adviseer minimaal 1024 pixels breed en hoog, maximaal 1200 pixels breed en hoog. Maak de resolutie 72 dpi. Hiervoor kun je een fotobewerkingsprogramma gebruiken (bijvoorbeeld Adobe Photoshop, Gimp (gratis), Windows Paint of Apple Preview). Bewaar foto’s als .jpg en illustraties als .png of gif.

Heel handig is ook de website www.fotoverkleinen.nl. Let op: fotoverkleinen.nl bewaart de foto in mijn documenten/downloads. Je kunt dit niet zelf instellen. Hier vind je een handleiding voor fotoverkleinen.nl.

Als je veel afbeeldingen gebruikt op je website dan is de plugin Resize Image After Upload een aanrader. Deze verkleint de afbeelding automatisch naar het door jou opgegeven formaat.

Afbeeldingen uploaden vanaf je computer

Om een afbeelding in te voegen zet je de cursor op de plek in de tekst waar de afbeelding moet komen.
Je sleept de afbeelding nu simpelweg vanaf je computer naar de editor en laat dan de muisknop weer los. Om formaat, uitlijning, etc. in te stellen word je daarna vanzelf even naar het media venster geleid.

Je kunt ook de cursor op de plek in de tekst zetten waar de foto moet komenen vervolgens op de knop Media toevoegen klikken. Ook daarna kom je vanzelf op het naar het media venster terecht.

In dit venster zie je een thumbnail (klein plaatje) van de afbeelding links boven en de details van de afbeelding in de rechter kolom.

afbeeldingen toevoegen

Nu kun je in de bijlagedetails nog het een en ander wijzigen.

  • De titel is belangrijk om beter gevonden te worden via Google. Als je niets invult vult WordPress hier automatisch de naam van de afbeelding in. Wil je iets duidelijkers, typ hier dan een eigen tekst. Denk hierbij dat je aan iemand die het plaatje niet kan zien beschrijft wat er op staat. WordPress maakt van deze titel automatisch de zogenaamde alt-tekst voor Google.
  • Bij Uitlijning kun je kiezen hoe de afbeelding wordt uitgelijnd. Meestal geeft Geen uitlijning het mooiste resultaat. Links uitlijnen zorgt dat er rechts van je afbeelding tekst komt te staan.
  • Bij Link naar klik je op Geen.
  • Bij Afmeting kun je de de grootte van je afbeelding kiezen. Meestal is Volledige grootte het mooist.

Nadat je alles ingevuld hebt klik je op de blauwe knop Invoegen in bericht. Je ziet de afbeelding dan direct in je bericht of pagina tevoorschijn komen.

Als je op deze manier een afbeelding hebt ingevoegd, komt deze afbeelding ook automatisch in de mediabibliotheek terecht. Nu kun je deze afbeelding eventueel ook gebruiken op andere pagina’s of berichten.

Afbeeldingen invoegen vanuit de mediabibliotheek

Zet de cursor op de plaats waar de afbeelding moet komen.

knop Media Toevoegen
  • Klik op de grote knop Media Toevoegen boven de knoppenbalk van de teksteditor. Er opent een extra venster.
  • Klik op de tab Mediabibliotheek.
  • Selecteer de afbeelding die je wilt plaatsen.
  • De details van de afbeelding verschijnen in de rechter kolom.
  • Hierin kun je (indien nodig) nog het een en ander wijzigen.
  • Daarna klik je op Invoegen in bericht. Je ziet de afbeelding dan direct in je bericht tevoorschijn komen.
Deel dit:

Kan ik je helpen bij jouw project?

Mail of bel me voor een vrijblijvend advies en prijsindicatie.