Pagina’s onzichtbaar maken

Soms wil je een pagina niet tonen op je website. Bijvoorbeeld omdat hij nog niet af is. Of omdat de informatie op de pagina (tijdelijk) niet relevant is. In deze handleiding leer je hoe je in WordPress een pagina onzichtbaar kunt maken.

De zichtbaarheid en toegankelijkheid van een pagina kun je instellen in het bewerkvenster van een pagina. Rechts bovenaan zie je het blokje Publiceren. In dat blokje staan de instellingen voor Status en Zichtbaarheid.

WordPress instellingen voor Status en Zichtbaarheid

Je kunt deze instellingen aanpassen door op de linkjes Edit achter Status of Zichtbaarheid te klikken.

De instelling Status heeft 3 opties:

  • Gepubliceerd: de pagina is zichtbaar voor iedereen.
  • Wachtend op review: de pagina wacht op goedkeuring door een andere beheerder en is niet zichtbaar op de website.
  • Concept: de pagina is nog niet klaar en is niet zichtbaar op de website.

De instelling Zichtbaarheid heeft ook 3 opties:

  • Publiek: de pagina is zichtbaar voor iedereen.
  • Beschermd met wachtwoord: de pagina is alleen zichtbaar voor bezoekers die het wachtwoord kennen (jij kunt hier een wachtwoord opgeven).
  • Privé: de pagina is niet zichtbaar op de website.

Een pagina die niet in het menu staat is wel zichtbaar

Als een pagina Gepubliceerd en Publiek is, kan iedereen die pagina zien, ook als die pagina niet in het menu van je website staat. Elke pagina heeft een unieke URL, ook wel permalink genoemd. Als iemand die URL kent, of Google heeft de pagina al een keer gevonden, kunnen bezoekers op die pagina komen. Als je een pagina een beetje ‘buiten beeld’ wilt houden kan het volstaan om die pagina alleen uit het menu te verwijderen. Maar als je echt wilt dat niemand op een pagina kan komen, dan moet je dat instellen bij Status of Zichtbaarheid.

Verwijder menu-items die wijzen naar onzichtbare pagina’s

Als je een pagina onzichtbaar maakt, kijk dan of die pagina in het menu was opgenomen. Zo ja, verwijder dan het menu-item uit het menu. Je kunt dat later eenvoudig weer toevoegen. Als je dat niet doet heb je een menu-item dat verwijst naar een onzichtbare pagina. Meestal beheer ik de menu’s voor mijn klanten omdat dit iets ingewikkelder is. Wil je zelf menu’s kunnen beheren, neem dan even contact op, dan stel ik dat voor je in. Je krijgt daarvoor een aparte handleiding.

Als je bent ingelogd in WordPress kun alle pagina’s altijd zien

Als je in WordPress bent ingelogd kun je pagina’s wel altijd bekijken, ongeacht hun Status of Zichtbaarheid. Op zich logisch natuurlijk, want als je wijzigingen doorvoert wil je ze wel kunnen bekijken. Wil je controleren of een pagina echt niet zichtbaar is voor de buitenwereld, log dan uit uit WordPress en probeer de pagina op je website te openen. Als het goed is krijg je die dan niet te zien.

Pagina’s in de prullenbak zijn ook onzichtbaar

Als je een pagina verwijdert, gaat die naar de prullenbak. Een pagina in de prullenbak is ook onzichtbaar voor bezoekers. Je kunt een pagina weer terug halen uit de prullenbak (Herstellen) of je kunt de pagina definitief weggooien (Permanent verwijderen). Je ziet bovenaan het pagina-overzicht een link naar de prullenbak. Je ziet deze link niet als de prullenbak leeg is.

Pagina beschermen met wachtwoord

Dit is alleen bedoeld om inhoud van de pagina zelf af te schermen. Maak je op een afgeschermde pagina links naar andere pagina’s of bestanden (bijvoorbeeld een PDF-download), realiseer je dan dat die bestanden wel toegankelijk zijn. De wachtwoord-functie is dus vooral een eenvoudig middel om specifieke pagina’s aan beperkte doelgroepen beschikbaar te stellen. Wees voorzichtig met links naar andere inhoud op die pagina’s. Lees ook: Een pagina beveiligen met een wachtwoord.

Wachtend op review, Concept en Privé

De instellingen Wachtend op review, Concept en Privé zorgen allemaal dat de pagina niet zichtbaar is op de website. Wat is dan het verschil? Wachtend op review en Concept zijn handig voor het beheer van je website. In het pagina-overzicht zie je deze status bij elke pagina. Zo kun je makkelijk en snel zien of je nog met een pagina bezig bent of dat iemand anders er nog naar moet kijken. Bij meerdere WordPress-gebruikers met verschillende rechten kan het ook dat iemand wel een concept-pagina mag aanmaken en deze op Wachtend op review kan zetten, maar deze niet zelf mag publiceren. Dat moet gebeuren door een gebruiker met meer bevoegdheden.

Wat gebeurt er als iemand een niet zichtbare pagina probeert te openen?

Als iemand een pagina probeert te openen die door jou op niet zichtbaar is gezet, komt deze bezoeker automatisch terecht op een 404-pagina. Deze 404-pagina wordt ook getoond als iemand een pagina probeert te openen die niet (meer) bestaat. bijvoorbeeld omdat iemand een verkeerde URL heeft ingetypt of omdat jij de pagina hebt weggegooid. Een standaard 404-pagina kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

standaard 404 pagina

Je kunt ook een speciale 404 pagina laten maken, bijvoorbeeld met een inhoudsopgave van je website en een zoekvenster. Daarmee help je je bezoeker om de juiste pagina te vinden.

Bron: WordPress Tutorial | Wanneer zijn pagina’s in WordPress wel of niet zichtbaar en hoe kun je ze afschermen?

Deel dit:

Kan ik je helpen bij jouw project?

Mail of bel me voor een vrijblijvend advies en prijsindicatie.