Een pagina beveiligen met een wachtwoord

Soms kan het nodig zijn dat een of meerdere pagina’s van je website (tijdelijk) niet voor iedereen zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld omdat er op die pagina informatie staat die nog niet publiek bekend mag worden. Of wanneer de pagina nog niet helemaal klaar is, maar je de pagina wel alvast aan een select groepje wilt laten zien. WordPress heeft hiervoor een handige oplossing, die ook nog eens heel eenvoudig is: beveilig de pagina met een wachtwoord.

Hoe beveilig je een pagina met een wachtwoord?

1. In het vakje Publiceren zie je de optie om de zichtbaarheid in te stellen. Standaard staat de zichtbaarheid op Publiek. Iedereen kan de pagina zien. Klik op de link Bewerken.

pagina beveiligen met wachtwoord wordpress 1

2. De opties voor zichtbaarheid verschijnen nu. Selecteer de optie Beschermd met wachtwoord en vul een wachtwoord in. Je kunt zelf een wachtwoord bedenken. Je kunt hetzelfde wachtwoord voor meerdere pagina’s gebruiken, maar je kunt ook voor elke pagina een ander wachtwoord instellen. Hoe je een veilig wachtwoord kiest lees je hier: Kies een veilig wachtwoord voor WordPress.

3. Na het invullen van het wachtwoord klik je op OK.

pagina beveiligen met wachtwoord wordpress

4. Bewaar de pagina door op de blauwe knop Bijwerken te klikken.

Bijwerken

Je pagina is nu beveiligd. Bezoekers zien de onderstaande mededeling. Hoe het er uit ziet is afhankelijk van welk WordPress thema je gebruikt.

pagina beveiligen met wachtwoord wordpress 4

Na invullen van het wachtwoord verschijnt de inhoud van de pagina. Zoekmachines vinden de pagina’s die beveiligd zijn met een wachtwoord niet.

Hoe verwijder je het wachtwoord?

Als de pagina publiek mag kun het wachtwoord eenvoudig weer weghalen.

1. Je ziet dat de Zichtbaarheid nu ingesteld staat op Beschermd met wachtwoord. Klik op de link Bewerken.

pagina beveiligen met wachtwoord wordpress

2. De opties voor zichtbaarheid verschijnen. Selecteer de optie Publiek en klik op OK.

3. Bewaar de pagina door op de blauwe knop Bijwerken te klikken.

Bijwerken

Je pagina is nu weer zichtbaar voor iedereen, ook voor zoekmachines.

Pas op met links

Het wachtwoord is alleen bedoeld om inhoud van de pagina zelf af te schermen. Maak je op een afgeschermde pagina links naar andere pagina’s of bestanden (bijvoorbeeld een PDF-download), realiseer je dan dat die bestanden wel toegankelijk zijn. De wachtwoord-functie is dus vooral een eenvoudig middel om specifieke pagina’s aan beperkte doelgroepen beschikbaar te stellen. Wees voorzichtig met links naar andere inhoud op die pagina’s.

Meer opties voor het beveiligen van pagina’s

Dit is een heel eenvoudige manier om pagina’s te beschermen. Er zijn ook andere manieren, bijvoorbeeld waarbij iedere bezoeker en eigen wachtwoord krijgt. Neem gerust contact met me op als je zoiets wilt voor je website, ik bespreek graag de mogelijkheden met je.

Deel dit:

Kan ik je helpen bij jouw project?

Mail of bel me voor een vrijblijvend advies en prijsindicatie.