Websiteplaatjes voor drukwerk gebruiken

Vraag van een klant: Ik wil een button van mijn website gebruiken voor een artikel in een tijdschrift. Kan ik dat plaatje van de website plukken?

Het lijkt zo makkelijk, een plaatje “van je website plukken”. Je klikt met de rechter muisknop op het plaatje en kiest voor “Afbeelding opslaan als…”.

Maar het is zelden een goed idee want meestal is zo’n webplaatje veel te klein om in drukwerk te gebruiken. Op het scherm ziet het er goed uit maar de resolutie van een beeldscherm is maar 72 dpi. Voor drukwerk is een resolutie van 300 dpi nodig. Een gedrukt plaatje bestaat namelijk uit veel fijnere puntjes dan de pixels op een beeldscherm.

In foto-bewerkingsprogramma’s, zoals Photoshop, kun je de resolutie van het webplaatje naar 300 dpi omzetten, maar dan neemt de afmeting in centimeters evenredig af. Een foto van 10 x 15 cm op een website wordt dan slechts 2,5 x 3,5 cm in drukwerk. Meestal veel te klein om te gebruiken.

Een button is vaak geen plaatje

Button

Met CSS en HTML kun je tegenwoordig website-buttons maken die eruit zien als een plaatje, maar in werkelijkheid alleen maar uit een stukje code bestaan. Je kunt zo’n button dus niet “van de website plukken”. Probeer het maar eens met de button hiernaast.

Terug naar mijn klant, die een button van haar website wil gebruiken voor het tijdschrift. Die button was inderdaad geen plaatje, dus de hierboven beschreven truc “Afbeelding opslaan als…” werkt niet. Maar natuurlijk is er een oplossing.

De oplossing

  1. Open de webpagina in een browser en vergroot de pagina zo ver mogelijk (met ctrl + of command +). De button is nu bijna schermvullend. Een groot beeldscherm is hierbij handig.
  2. Maak een schermafbeelding (screenshot) van de button.
  3. Open deze in Photoshop.
  4. Maak de resolutie 300 dpi, met behoud van de bestandsgrootte (dus niet resamplen). Het plaatje wordt in centimeters veel kleiner, maar op het beeldscherm zie je dit niet.
  5. Stel de kleurmodus in op CMYK.
  6. Bewaar het plaatje als .psd (photoshop bestand).
  7. Nu kun je het plaatje voor drukwerk gebruiken.

Als je programma geen psd bestanden als plaatjes accepteert dan kun je in Photoshop het bestand bewaren als .jpg in de hoogste kwaliteit.

Deel dit:

Kan ik je helpen bij jouw project?

Mail of bel me voor een vrijblijvend advies en prijsindicatie.