Een jaar of 10 geleden was het gebruikelijk dat de hele inhoud van de homepage zichtbaar was ‘boven de vouw’. Scrollen was not-done. We zijn nu tien jaar verder en we ontwerpen responsive websites die je kunt bekijken op apparaten in alle soorten en maten: grote desktop monitors, kleine 13 inch laptops, iPads en iPhones. Er is niet langer één standaard formaat. Je zou dus verwachten dat niemand zich nog druk maken over wat er ‘boven de vouw’ staat op zijn website. Helaas… ik word nog steeds gevraagd om hiermee rekening te houden. En vaak.
Wist je dat de term ‘boven de vouw’ afkomstig is van (papieren) kranten? Het idee was om spannende content boven de vouw te plaatsen, als aandachttrekker, zodat je dat meteen zag in het schap met kranten in de winkel. Zodat veel mensen die krant zouden kopen.
Wanneer was de laatste keer dat jij een website kocht of bekeek in een winkel? Precies. Het ‘boven de vouw’ concept is niet meer relevant voor het huidige webdesign en we moeten dit loslaten, net zoals het Comic Sans lettertype en bewegende gif-plaatjes. Professionele websites hebben dit niet meer.
Vergeet de ‘vouw’
Ben je nog niet overtuigd? Hieronder noem ik 5 redenen waarom ‘de vouw’ niet meer relevant is voor modern webdesign.
- Er is geen standaard schermgrootte meer. De ‘boven de vouw’-eis komt uit de tijd dat computerschermen een resolutie van 800px x 600px hadden. Deze kleine en beperkte schermgrootte wordt niet meer gebruikt, of heel sporadisch. De ‘vouw’ in dit scenario is op 600px. Op mijn huidige beeldscherm is de vouw op 1400px en dit is niet altijd zo, omdat ik regelmatig lees en surf op mijn iPad en iPhone.
- Website gebruikers weten hoe ze moeten scrollen en ze verwachten dat ze moeten scrollen. De iPhone en iPad zijn gemaakt om te scrollen. Met een simpele beweging van je vinger op het scherm, scroll je naar beneden. Dit kost weinig inspanning. Het ‘vegen’ is al een gewoonte geworden, want zo werken alle moderne apparaten. Het is intiuìtief.
- Je kunt gewoon geen overtuigend verhaal vertellen in 600px. Een goed verhaal neemt meer dan 600px ruimte in beslag. En dat is goed, want zo kan een verhaal zich ontvouwen terwijl de lezer de informatie in zich opneemt. De gebruiker leest, verwerkt de informatie, en leest verder door te scrollen, zoals hij een pagina omslaat in een interessant boek.
- De uitdrukking boven de vouw’ hoort bij kranten en niet bij websites. We kunnen niet toestaan dat een verouderd idee gebaseerd op een stuk papier het ontwerp van een digitale website dicteert.
- ‘Call to actions’ hoeven niet ‘boven de vouw’ om bezoekers te verleiden. Als je wilt dat ik ergens op klik in je website moet je eerst mijn vertrouwen winnen door te laten zien wat je te bieden hebt en welke waarde dit specifiek voor mij heeft. Dit lukt niet in een paar woorden. Je kunt mijn vertrouwen niet winnen in 600px. je kunt mij beter verder de pagina in leiden, interessante informatie geven, of iets leren, gevolgd door een gerichte, makkelijk te begrijpen oproep tot actie. Alleen dan zul je me genoeg kunnen overtuigen om echt actie te ondernemen.
Focus op een positieve gebruikerservaring
User Focused Design is gericht op het bieden van kwalitatief goede inhoud en het oplossen van een probleem van de bezoeker. Of je nu diensten aanbiedt of een product verkoopt, je doel is om bezoekers van de website om te zetten tot actie. Dit heet conversie. Een hoge conversie heeft niets te maken met de plaats (staat het ‘boven de vouw’), maar met het contact maken met de bezoeker en een oplossing bieden voor het probleem van de bezoeker.
Scrollen is niet lastig, het is intuïtief. Maak je minder zorgen over ‘de vouw’ en richt je meer op de conversie: het verbinden van de bezoekers met jouw website.
Als je hulp nodig hebt het omzetten van jouw ‘boven de vouw’ website in een moderne website, dan help ik je daar graag bij. Neem contact met me op en laten we beginnen met het ‘ontvouwen’ van jouw verhaal op een apparaat-onafhankelijke en gebruiksvriendelijke manier.
Bronnen
- There is No Fold. In dit korte artikel toont Luke Wroblewski duidelijk en met veel illustraties de evolutie van ons surfgedrag op het web en de daarbij passende veranderingen in webdesign.
- Say Goodbye to the Fold and Say Hello to a Positive User Experience.
Foto: Pieter Musterd
Illustratie: Designed by Freepik