Een goede Social Media foto maak je zelf

Een Social Media foto gebruik je voor Twitter, Facebook en Linkedin. Je kunt natuurlijk naar een professionele fotograaf gaan… Maar je kunt het ook zelf proberen. Met de tips hieronder lukt het jou vast ook.

Misschien is het je opgevallen: een tijdje geleden heb ik mijn Social Media foto geüpdatet. De oude was alweer van twee jaar geleden. Omdat ik het lastig vind om te poseren (ik weet nooit hoe ik moet kijken) stelde ik het maken van een nieuwe foto veel te lang uit. Op een regenachtige zondagochtend ging ik dan toch eindelijk aan de slag. Samen met Ella, mijn – inmiddels volwassen – dochter.

We maakten foto’s van elkaar. Uit de kast visten we een paar t-shirts en colbertjes en we tutten onszelf een beetje op. Het regende dus we moesten binnen fotograferen. We kozen als achtergrond een lege muur in mijn kantoor (aan huis). Om en om poseerden we voor elkaar en tussendoor bekeken we het resultaat op het schermpje van de camera. (een Panasonic Lumix DHC FZ150). In een mum van tijd hadden we een aardige serie foto’s.

Social-Media fotos in iPhoto

Op onze MacBook bekeken we ze nog eens grondig (in iPhoto) en we kozen we de meest geschikte foto’s uit. Het was echt zó gepiept. In Photoshop maakten we van de gekozen foto’s een uitsnede (vierkant) en we pasten de bestandsgrootte aan. Nog even uploaden naar Twitter, Facebook en Linkedin… klaar! Hieronder zie je het resultaat.

Linkedin-profiel Ella Nooren

Linkedin-profiel Winy Schalke

7 tips voor een goede Social Media foto

  1. Zorg voor zacht licht. Maak je de foto buiten, wacht dan op een bewolkte dag. Dat geeft een mooi egaal licht en zachte schaduwen. Maak je de foto binnen, gebruik dan geen flitser, dat geeft lelijke harde schaduwen.
  2. Kies een rustige, neutrale achtergrond. Binnen kan dat een lege muur in een kamer zijn, buiten de muur van een gebouw.
  3. Kies kleding die past bij jouw imago. Wat kleur in je kleding maakt de foto sprekender. Niet te veel make-up en sierraden.
  4. Gebruik een goede digitale camera. Daarmee kun je de scherptediepte instellen, zodat de achtergrond minder scherp wordt. Zo komt het portret los van de achtergrond, dat geeft meer diepte en leidt de aandacht niet onnodig af.
  5. Neem eventueel iets in je hand, een object dat met je werk te maken heeft. Zo wordt je houding vanzelf losser. Dat merkte ik toen ik mijn bril afzette en in mijn hand hield.
  6. Lach en kijk de fotograaf aan.
  7. Maak veel foto’s, dan zit er altijd wel een goede bij. Fotografeer vanuit verschillende hoeken. Een beetje van opzij is vaak sprekender dan recht van voren.

Je kunt je Social Media foto ook gebruiken voor je Gravatar. In mijn artikel ‘Zo maak je een Gravatar’ lees je hoe.

Deel dit:

Kan ik je helpen bij jouw project?

Mail of bel me voor een vrijblijvend advies en prijsindicatie.