Werkt jouw website op alle soorten schermen?

De manier waarop mensen surfen is de afgelopen jaren sterk veranderd. Desktops en notebooks maken plaats voor netbooks, smartphones en tablets met veel kleinere schermen, maar ook breedbeeld televisieschermen worden steeds meer gebruikt websites te bekijken.

Het scherm van een iPad is groot genoeg om een website op ware grootte te laten zien. Op kleinere tablets (laat staan op smartphones) is het vaak moeilijker om een website goed te kunnen lezen zonder voortdurend te moeten in- en uitzoomen.

Je zou natuurlijk 3 verschillende versies van je website kunnen maken, een smartphoneversie, een tablet-/netbook-versie en desktopversie. Dat is veel werk en zal dus veel geld kosten. Bovendien moet jij dan zelf 3 websites bijhouden.

Responsive Design

Responsive Design is hiervoor de oplossing. Het is goedkoper omdat er slechts één website gemaakt hoeft te worden. Responsive Design zorgt ervoor dat je website goed werkt op bureaucomputers, tablets en smartphones. Het ontwerp past zich vanzelf aan aan de schermbreedte. Zo kan iedereen jouw website overal optimaal bekijken.

‘Responsive’ betekent dat je website op alle schermen goed werkt, van het grootste beeldscherm tot het kleinste mobieltje, zowel in liggende als in staande positie. Je hebt één website voor alle apparaten. Die website wordt afhankelijk van de grootte van het scherm telkens anders ingedeeld: een optimale weergave op elk toestel. De techniek erachter: Media Queries in combinatie met CSS3.

Responsive Design betekent dat je op een smartphone niet steeds hoeft in- en uit te zoomen. Via nieuwe technieken worden foto’s en plaatjes getoond in de grootte waarin ze nodig zijn. Op een mobieltje heb je immers geen grote foto’s nodig.

Voorbeelden

Op de website Media Queries vind je een heleboel voorbeelden van websites met Responsive Design. Je zult zien dat een website er op een mobieltje soms heel anders uitziet dan op een groot beeldscherm.

Is jouw website responsive?

Op http://www.studiopress.com/responsive/ kun je zie hoe jouw site er op elk soort scherm uitziet. Typ in het invulvenster je url (het adres van je website, beginnend met www.) en selecteer het bolletje “Device sizes”.

Of surf naar je eigen website en maak het venster van je browser zo smal mogelijk. Past het ontwerp zich aan? Dan is je website responsive. Verdwijnt een deel van het beeld uit het zicht en verschijnt er een scrollbalk? Dan is je website niet responsive.

Is jouw website responsive? Gefeliciteerd. Niet responsive? Neem contact met mij op. Ik maak jouw website graag responsive zodat iedereen ook jouw website overal optimaal kan bekijken.

Deel dit:

Kan ik je helpen bij jouw project?

Mail of bel me voor een vrijblijvend advies en prijsindicatie.