Webwinkel software vergelijken

Steeds meer mensen willen een webwinkel. Dat kan op verschillende manieren. Wat is nu eigenlijk de beste software voor een webwinkel? Dat hangt ervan af hoe groot jouw winkel wordt en hoeveel je wilt investeren. In dit artikel zet ik een aantal mogelijkheden voor je op een rij.

Mogelijkheden voor een webwinkel

  1. Open source software (bijvoorbeeld Magento of WooCommerce)
  2. SAAS – Software as a Service (bijvoorbeeld SEOshop)
  3. Etsy
  4. Bestellen via webformulier op je website

1. Open source software

Als je (binnen 2 jaar) wilt doorgroeien naar een omzet boven € 500.000 kun je het beste kiezen voor open source software zoals Magento of WordPress in combinatie met de plugin WooCommerce. De basis van deze software is gratis.

Je kunt deze software het best door een professional laten installeren, configureren en onderhouden. Zeker als je ook het (standaard) design wilt aanpassen. Een standaard design (theme) kost éénmalig zo’n € 150.

Wanneer je zelf niet de aanpassingen kan maken (en er zijn nogal wat aanpassingen te maken) dan moet je rekenen op zo’n € 3500 tot € 5000 om alles op te zetten. Dit moet je afschrijven in 3 jaar.

De kosten voor hosting variëren tussen de € 10 en € 50 per maand. Ook moet je rekening houden met updates. Gemiddeld komen open source pakketten één keer per jaar met een grote update.

2. SAAS (Software as a Service)

Verwacht je (binnen 2 jaar) door te groeien naar een omzet tot € 100.000 à € 200.000 dan adviseer ik om te kiezen voor SAAS. Dat betekent “Software as a Service”. Je neemt een abonnement bij een online aanbieder van webwinkels. De beste aanbieder hiervoor is Lightspeed. De winkels van Lightspeed worden heel goed gevonden door zoekmachines.

Het voordeel vanLightspeed is de geringe investering, zowel in tijd als in geld, om je webwinkel online te krijgen. Vaak kun je binnen een week al starten met verkopen. Als je alles zelf doet en één van de standaard templates (ontwerpen) gebruikt, kun je al starten vanaf € 49 per maand.

Lightspeed is ontworpen voor Nederland en heeft standaard al integraties met belangrijke Nederlandse partijen zoals PostNL, DPD, iDeal, Marktplaats en Admarkt. Nederlanders shoppen anders dan Amerikanen. Het is dus belangrijk om je webwinkel daarop aan te passen. BijLightspeed is dit direct geregeld.

De updates worden volledig automatisch gedaan door software aanbieder waardoor je steeds de nieuwe functies beschikbaar hebt.

Je kunt jeLightspeed aan een Facebook pagina koppelen. (Nieuwe) producten uit de winkel komen dan automatisch ook op Facebook, waardoor je nóg meer mensen bereikt.

Voorbeelden van Lightspeed.

3. Etsy

Als je goedkoop wilt beginnen of het hebben van een webwinkel gewoon eens wilt uitproberen is er een voordelig alternatief: Etsy.

Op Etsy mag je alleen handgemaakte producten, vintage items (20 jaar of ouder) en hobbybenodigdheden verkopen. Het kost € 0,15 om één product voor 4 maanden te plaatsen, of tot het verkocht is. Met 10 producten kost dit je € 4,50 per jaar, met 100 producten: € 45 per jaar. Als je een product verkocht hebt, betaal je Etsy 3,5% van de verkoopprijs. Een Etsy webshop kan niet je eigen domeinnaam hebben.

Als je het opzetten van je Etsy shop liever niet zelf wilt doen kun je ook hierbij mijn hulp inroepen. Op mijn blog heb ik eerder een review over Etsy geschreven.

Voorbeeld van een Etsy-shop: Studio Kroko.

4. Met een bestelformulier

Als je al een (WordPress) website hebt en je wilt klein starten met de verkoop van één of enkele producten, dan kun je ook overwegen om dit via een (web)bestelformulier te doen. Voor WordPress is de plugin Gravity Forms [aff. link] de beste keus. De plugin is niet gratis, maar de mogelijkheden ervan zijn eindeloos. Zo heeft Gravity Forms bijvoorbeeld een add-on waarmee je het bestelformulier kunt koppelen aan iDeal voor de betalingen.

Jij krijgt dan een e-mail als iemand iets wil bestellen. De afhandeling van de bestelling en de betaling regel je verder zelf (handmatig). Met Magento, Woocommerce, SEOshop en Etsy wordt dit automatisch door de software gedaan. Dat bespaart je veel tijd.

Alle mogelijkheden voor een webwinkel nog eens op een rij

Met links naar de websites:

Tot slot nog een video over het kiezen van de juiste webwinkel software.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=dxNkYw6-ttM

Ik hoop bovenstaande informatie jou helpt om een goede keuze te maken voor jouw webwinkel. Succes!

Deel dit:

Kan ik je helpen bij jouw project?

Mail of bel me voor een vrijblijvend advies en prijsindicatie.