Responsive tabellen in WordPress

Vaak worden tabellen uit Word of Excel gekopieerd en in WordPress geplakt. Word is gemaakt voor teksten op papier. Papier, waarvan het formaat vast ligt. En niet verandert. Op het web ligt niets vast. Dus een tabel kan er op je MacBook mooi uitzien, maar is dat ook zo op de iPhone, als je die rechtop houdt? Hoe zit het met de mobielvriendelijkheid? Je kunt je voorstellen dat daar geen tabel met meerdere kolommen op past.

Hoe een tabel er uit ziet in WordPress wordt voornamelijk bepaald door het thema dat je gebruikt. Als jouw thema geen responsive tabellen maakt heb je twee opties:

  1. Handmatig responsive tabellen maken of
  2. Een plugin gebruiken

Handmatig responsive tabellen maken

Hiervoor zijn drie dingen nodig:

  • Een HTML tabel met de juiste tags.
  • Een stukje JavaScript
  • Enkele CSS regels die bepalen dat de tabel anders wordt weergegeven bij een bepaalde schermgrootte.

Dit is nogal bewerkelijk. Hoe je dit doet lees je hier: How to Create Responsive Tables in WordPress That Don’t Suck.

Met een plugin gaat het sneller en makkelijker.

Plugins voor responsive tabellen

Ik bekeek en testte verschillende plugins en kwam uit op deze: TablePress. Met TablePesss maak je heel makkelijken intuïtief tabellen. Ik probeerde het met import van een Excel document. Was zo gepiept. Custom CSS toevoegen kan in de plugin options.

Op de plugin website vind je o.a. een demo en een handleiding. Voor een responsive tabel heb je de extensie Responsive Tables nodig ($9). Je kunt kiezen uit verschillende manieren om je website responsive te tonen.

Tabel of geen tabel

Kijk voordat je begint eerst goed of het wel nodig is om een tabel te gebruiken: Een tabel op je website is vaak niet nodig.

Bronnen:

Deel dit:

Kan ik je helpen bij jouw project?

Mail of bel me voor een vrijblijvend advies en prijsindicatie.