Gutenberg

Gutenberg is de nieuwe blok-editor voor WordPress (sinds december 2018). Gutenberg vervangt de Klassieke editor. Om een idee te krijgen wat Gutenberg en het eens uit te proberen adviseer ik om eens een kijkje te nemen op deze pagina: nl.wordpress.org/gutenberg.

Voor alle nieuwe sites gebruik ik Gutenberg en ik heb al diverse bestaande sites omgezet naar Gutenberg. Gutenberg bevalt me erg goed, al is het voor mijn klanten soms lastig om om te schakelen, er aan te wennen. Ben je eenmaal gewend dan zie je hoeveel voordelen de nieuwe editor heeft en wil je nooit meer terug.

Ik gebruik graag het Genesis Framework. Dit werkt goed samen met Gutenberg, met name de nieuwere thema’s. Soms moet ik wel wat CSS (stijlen) aanpassen voor een optimaal resultaat.

Ik heb verschillende Gutenberg cursussen gevolgd en al enkele (maatwerk) WordPress handleidingen geschreven voor Gutenberg (niet publiek, alleen voor klanten).

Full site editing

Op de WordCamp Europe kreeg ik een voorproefje van de nieuwste ontwikkeling in WordPress: Full site editing. Naar verwachting wordt dit eind 2020 ingebouwd in WordPress. 

Behalve in de content-editor komen er dan ook blokken voor de header, de footer en de sidebar. Zo heb je zelf veel meer controle over de layout van je website zonder dat je iets van code hoeft te weten.

Voor wie nog met de Klassieke editor werkt, is het nu de tijd om over te stappen op de blok editor, want deze is de basis voor full site editing.

Gutenberg handleidingen 

Er is al veel over geschreven. Voor gebruikers bestaan er al diverse handleidingen. Bijvoorbeeld deze:

Meer info over full site editing:

Deel dit:

Kan ik je helpen bij jouw project?

Mail of bel me voor een vrijblijvend advies en prijsindicatie.