‘Ik ben een optimistisch mens’
Interview door Josephine van Bennekom.
Winy Schalke is de vrouw achter het bureau Alva Design, dat gevestigd is in Portugal en in Nederland. Winy maakt als grafisch vormgeefster websites voor bedrijven en particulieren, geeft drukwerk een gezicht en publiceert op haar blog gratis adviezen over internetten, e-mailen en het onderhoud van websites.
Op een regenachtige dag ontvangt Winy me in een gloednieuw Centro Empresarial e Tecnológico dat grenst aan de markt in Arganil. Haar werkruimte biedt een fenomenaal uitzicht op de platanen van het verlaten marktplein en de dreigende wolkenluchten boven de Serra da Estrela.
Trots
Ik wil Winy interviewen omdat ik de door haar vormgegeven websites bewonder, zoals die van Trans Serrano, een Portugese organisatie die wandel- en kayaktochten organiseert. De site ziet er aanstekelijk uit. Die van De Parel van Zuilen geeft weer een sjieke en ingetogen indruk, terwijl Olifanten Stapelen juist een heel speelse site is. Het is duidelijk dat Winy zich goed kan verplaatsen in de opdrachtgever, met heldere en aanlokkelijke websites als resultaat. Wie is deze zelfstandig onderneemster?
“Ik ben in 1957 geboren in Den Haag, maar woonde later in Noord-Brabant. Daar wonen mijn ouders nu nog. Ik studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten en aan het Grafisch Lyceum in Utrecht. De computer en internet kwamen in die tijd net een beetje in zwang en ik maakte me al snel de opmaaktaal HTML eigen. Daar heb ik nu – bij het maken van websites – nog steeds profijt van. Ik ontmoette mijn man Wouter en we kregen twee dochters. Ella, de oudste, heeft sinds kort een marketingbaan in Lissabon; Loes studeert forensische psychologie in Coimbra. Ze waren 10 en 8 jaar toen ze met ons naar Portugal emigreerden en ze zijn helemaal ingeburgerd. Ik ben hartstikke trots op ze!”
Liefde op het eerste gezicht
Hoe kwamen jullie in Portugal terecht? “Dat was puur toeval. We hadden wat geld gespaard en we wilden ergens op een warme plek wonen. Via de Alentejo reisden we naar de Beiras en stuitten hier vlakbij op een ruïne. We waren meteen verkocht, het was liefde op het eerste gezicht. Tussen 1995 en 1999 hebben we vanuit Nederland de ruïne geleidelijk laten verbouwen tot een woonhuis. Dat ging natuurlijk met vallen en opstaan. De kinderen gaven de doorslag voor de definitieve emigratie, die waren meteen enthousiast en zijn ook snel ingeburgerd. Ze hadden de taal binnen een half jaar onder de knie.”
Netwerken
Winy heeft vanaf 1991 een eigen vormgevingsbureau en behield na haar verhuizing veel van haar oorspronkelijk Nederlandse opdrachtgevers. “Je moet altijd blijven netwerken en dat vind ik ook leuk. Ik ga drie of vier keer per jaar naar Nederland. Tussen een weekend bij mijn ouders en een weekend bij mijn schoonouders in plan ik mijn zakelijke afspraken. Ik ontwikkel websites met een content management systeem. Dat betekent dat ik het raamwerk lever en de opdrachtgevers vervolgens heel gemakkelijk de inhoud kunnen toevoegen en actualiseren. Via internet is de uitwisseling van ideeën en ontwerpen zo gemakkelijk tegenwoordig.”
Anders dan bij de voorbereiding van haar huwelijk in Portugal (“We wilden toch wat meer zekerheid, ook voor de kinderen, maar we hadden oneindig veel papieren nodig”) was de oprichting van haar eenmansbedrijf in Portugal een fluitje van een cent. Arganil heeft duidelijk het beste voor met ondernemende mensen.
Heb je ooit spijt gehad van je beslissing om naar Portugal te emigreren, vraag ik Winy dus eigenlijk tegen beter weten in.
“Nee, nooit. We hebben ons huis gekocht van iemand in het dorp en die woont nog steeds om de hoek. De verbouwing is gedaan door plaatselijke aannemers. Jongens uit het dorp hielpen later het zwembad bouwen. We krijgen kippen en groenten van de buren en worden uitgenodigd voor feestjes. Voor zover je er als buitenlander bij kunt horen, horen we erbij.”
Wereldburger
Winy heeft een vol leven. Naast haar werk voor verschillende Nederlandse en Portugese bedrijven en particulieren en het bijhouden van haar eigen website publiceert ze op Portugal Portal lezenswaardige columns van uiteenlopende schrijvers. Bovendien is ze een van de drijvende krachten achter de Women International Group Coimbra (WING). Ze voelt zich dus helemaal senang in Portugal? “Ja zeker, maar ik ben dan ook een heel optimistisch mens! We werden in het begin wel eens op het verkeerde been gezet door de gewoontes in Portugal. We kregen tegenstrijdige adviezen over bijvoorbeeld het snoeien van de olijfbomen. Iedereen heeft zijn eigen methode en je doet het dus altijd verkeerd! Maar ook daar wen je aan. Ik geniet van het feit dat ik zo uit mijn huis de natuur in kan lopen. En het gekke is: als ik in Nederland op de fiets zit, voel ik me ook daar weer thuis. We zijn dus eigenlijk wereldburgers geworden.”
Voel je iets van de economische crisis in je werk?
“Nee, helemaal niet. Ik chat er vaak over met collega’s. We merken dat grote bedrijven steeds meer opdrachten gunnen aan kleine ontwerpbureaus, dus dat is erg prettig voor mij. Ik heb net een opdracht van de Epilepsie Vereniging Nederland gekregen voor hun hele huisstijl en website. Het wordt een website vol informatie van en voor mensen met epilepsie en direct betrokkenen.”
Aan het eind van het interview lopen Winy en ik nog even mijn website www.quintadamoenda.com door. Ze geeft bruikbare tips voor verbetering: “Dat vind ik eigenlijk het leukste om te doen: het verbeteren van bestaande websites. Met kleine veranderingen sorteer je al een groot effect. Daarom vind ik het ook fijn om kennis te delen, want daar krijg je alleen maar tevreden klanten voor terug.”
Tekst en foto: Josephine van Bennekom (jvbennekom@gmail.com) Dit interview is eerder verschenen in Blik op Portugal, februari 2012