Google Fonts lokaal hosten in WordPress

WordPress adviseert aan iedereen die een website heeft om voortaan Google Fonts lokaal te hosten. Dit naar aanleiding van een recente rechtszaak in Duitsland, waarbij een website eigenaar een boete kreeg omdat hij door het gebruik van Google-hosted webfonts niet aan de AVG voldeed.

Wat zijn Google Fonts?

Google Fonts bestaan sinds 2010 en het is de meest gebruikte open source (gratis te gebruiken) bibliotheek voor lettertypen. Er zijn momenteel meer dan 1200 gratis fonts beschikbaar. Het gebruik van een goed leesbaar lettertype vergroot gebruiksvriendelijkheid van je website en dat is belangrijk voor het goed overbrengen van je boodschap.

Wat is het probleem met Google-hosted webfonts?

Er is een statische variant van Google Fonts, waarbij websites de gebruikte fonts zelf hosten, en een dynamische versie, waarbij fonts vanaf Google-servers worden gedownload. Bij het bezoeken van een website zal bij de dynamische versie het ip-adres van de gebruiker naar Google worden gestuurd. Het IP-adres van de bezoeker wordt dus openbaar gemaakt.

En dat is in strijd is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Een ip-adres is volgens de AVG persoonlijke identificeerbare informatie. Websites mogen dergelijke informatie niet zonder toestemming van bezoekers doorgeven aan Google. De Duitse website die ik hierboven noemde maakte gebruik van Google Fonts, zonder de toestemming van bezoekers te vragen. Eén van de bezoekers stapte daarom naar de rechter. De website moet deze bezoeker honderd euro schadevergoeding betalen.

Wil jij weten of jouw website gebruik maakt van Google Fonts?

Dit is een eenvoudige tool om dit te checken: Google Fonts Checker.

Typ de URL (het webadres) van je website in het linker vakje en klik op Check Website.

Als je website geen door Google gehoste fonts gebruikt zie je dit:
“Google Fonts Connection Not Found”. Dat betekent dat je website lokaal gehoste fonts gebruikt. En dat je dus voldoet aan de AVG.

Gratis service van Alva Design

Ik vind het belangrijk dat alle websites die ik maak voldoen aan de AVG. Daarom heb ik deze maand op alle websites die bij mij een onderhoudsabonnement hebben de dynamische Google Fonts omgezet naar lokaal gehoste Google Fonts. Gratis en voor niks.

Een bijkomend voordeel is dat je website tot wel 33% sneller wordt. Daardoor komt je website hoger in Google en hebben je bezoekers een betere gebruikerservaring.

Bronnen:


Deel dit:

Kan ik je helpen bij jouw project?

Mail of bel me voor een vrijblijvend advies en prijsindicatie.