Zo maak je goede links in je website

Voordat een website wordt opgeleverd kijk ik altijd even de pagina’s na die mijn klant heeft ingevuld. En meestal kom ik wel wat details tegen die verbeterd kunnen worden. Zo zie ik vaak betekenisloze linkteksten, zoals: Klik hier voor meer informatie over het XYZ project.

Hier” is de link. Dit is geen betekenisvolle linktekst. Google houdt daar niet van.
Mijn advies: Maak van de tekst “meer informatie over het XYZ project” de link.
“Klik hier” kan dan weg. Het is toch logisch dat je op een link klikt? Bij de knopjes van de lift staat ook niet “Klik hier”.

Dus dan wordt het:
Meer informatie over het XYZ project.
Nu kan Google de linktekst veel beter indexeren. En het is gebruiksvriendelijker voor je bezoekers.

Links moeten betekenis hebben

Betekenisvolle links helpen bezoekers bij het scannen van een pagina, sturen het klikgedrag en zorgen voor een betere conversie (zodat de bezoeker doet wat jij wilt dat hij/zij doet).

Een link wordt snel herkend door mensenogen. Vaak is de tekst gekleurd en onderstreept. En uit de context waarin de link is geplaatst, begrijpen bezoekers van je website ook vaak waar een link naartoe leidt.

Voor een zoekmachine ligt dat iets gecompliceerder. Een link met de tekst “Lees verder” of “Klik hier” zegt een zoekmachine weinig, en wordt dus ook niet zo belangrijk gevonden. Een meer beschrijvende linktekst, bijvoorbeeld “Tips voor gezonde voeding voor ouderen” kunnen zoekmachines veel beter inschatten. Het is duidelijker naar wat voor pagina die leidt, en dat wordt beloond met hogere zoekresultaten.

Gebruik woorden, geen URL (webadres)

Wat ik ook vaak zie is dit soort links: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/22/he-collega-je-telefoneert-nogal-luid-14170718-a1582191. Zo’n link is technisch correct maar niet erg gebruiksvriendelijk. Soms past het niet eens op één regel, bijvoorbeeld wanneer een webpagina in kolommen is verdeeld, of op kleinere schermpjes zoals op je telefoon. Dit is beter: ‘Hé collega, je telefoneert nogal luid’. Ook lang, maar tenminste leesbaar.

Tips voor goede links in je website

 • Vermijd linkteksten met ‘Klik hier’, ‘Lees meer’, ‘Lees verder’ etc.
 • Zorg dat elke link duidelijk maakt wat de pagina waar de link naar verwijst, te bieden heeft.
 • Gebruik niet de URL (het webadres) als linktekst.
 • Maak titels van artikelen op home- en overzichtspagina’s aanklikbaar. Een ‘Lees verder’ link is dan eigenlijk overbodig.
 • Plaats de belangrijkste woorden vooraan in de link. Lezers die de pagina ‘scannen’ zien dan snel waar de link naartoe gaat.

Zo maak je een link in WordPress

 • Selecteer de tekst waarvan je een link wilt maken.
 • Klik in het menu op de knop “link invoegen/bewerken”.
 • Er opent een popup met meerdere opties.
 • Klik op het driehoekje vóór “Of link naar bestaand bericht of pagina”.
 • Klik in de lijst op de pagina waar je naar wilt linken.
 • Bij een link kun je eventueel een tekstje laten verschijnen als de bezoeker met de cursor over de link gaat. Dit heet de ‘title tag’. Vul hiervoor in het vakje Titel een relevante tekst in in. Bedenk wel dat je deze titel op touch screens niet ziet.
 • Klik op Link toevoegen.

Meer lezen over betekenisvolle links

Update 2020

Hier vind je alle info over hoe je goede links maakt: Ultimate Guide for Creating Links.

Deel dit:

Kan ik je helpen bij jouw project?

Mail of bel me voor een vrijblijvend advies en prijsindicatie.