Tussenkoppen zijn de koppen die je op een pagina tussen de paragrafen plaatst. Zonder tussenkoppen moet je tekst ook leesbaar zijn. Je kunt er niet van uitgaan dat iemand de tussenkop heeft gelezen. Tussenkoppen zijn een extraatje. Een tussenkop mag dus geen nieuwe informatie toevoegen: het is een samenvatting van de paragraaf eronder.
Heb je een bestaande tekst waar geen tussenkoppen in staan, dan is niet altijd eenvoudig om daar gewoon tussenkoppen tussen te zetten. Soms is het dan beter om de tekst te herschrijven.
Tussenkoppen zijn belangrijk. Waarom?
- Lezers kunnen je pagina snel scannen.
- Lezers begrijpen de inhoud van je pagina snel.
- Lezers hebben extra houvast bij het lezen van de tekst.
- Je tekst wordt veel beter leesbaar.
Tips voor goede tussenkoppen
- Maak ze kort.
- Maak ze informatief: de tussenkop is een heel korte samenvatting van de paragraaf eronder.
- Plaats de belangrijkste woorden vooraan.
- Gebruik geen vraagstelling in een tussenkop, behalve als het echt moet. Een vraag als tussenkop is in vaak te weinig betekenisvol. Een vraag is een inleiding op wat gaat komen, geen samenvatting. De vraag bevat te weinig betekenisvolle woorden en de belangrijkste woorden komen aan het eind van de vraag.
- Zorg dat alle tussenkoppen samen een samenvatting van het artikel vormen.
- Schrijf je teksten zo dat de tussenkoppen ook overgeslagen kunnen worden.
Een voorbeeld
Bij een pagina over lid worden is een goede titel “Lid worden”. Een goede tussenkop is bijvoorbeeld “Contributie”. Deze tussenkop is voldoende duidelijk, ook al is deze niet betekenisvol buiten de context van de pagina. Je mag deze tussenkoppen wel betekenisvoller maken als dat kan, bijvoorbeeld “Contributie tarieven Buitenlust” of “Contributie betaalwijze”. Houd hierbij altijd de leesbaarheid van de teksten in de gaten.
Tussenkoppen maken in WordPress
In WordPress heten ze Kopteksten. Je kunt kiezen uit Koptekst 2, Koptekst 3, en eventueel nog Koptekst 4.
Tussenkopje maken
- Zoek de tekst van het kopje. Typ een return (witregel) na het kopje is.
- Selecteer de tekst van het kopje of zet de cursor ergens in de tekst van het kopje.
- Kies in het uitklapmenu onder Alinea voor Koptekst 2 of, als je hieronder nog subkopjes gebruikt, Koptekst 3.
- Het kopje krijgt nu een stijl.
- Als je niet alle knoppen ziet ziet klik dan op de knop rechts bovenaan.
Er verschijnt dan een tweede rij met knoppen.
- Het is gebruikelijk om na een kopje geen punt, komma of dubbele punt te typen.
- Gebruik nooit Koptekst 1. Deze is gereserveerd voor de titels van de pagina’s.
- Gebruik voor kopjes geen HOOFDLETTERS (alleen een beginkapitaal).
- Maak geen kopjes door de tekst vet of cursief te maken. Dit ziet er op het oog soms goed uit maar Google herkent zulke tekst niet als een kopje, en zal het als minder belangrijk indexeren.
Ongedaan maken
- Selecteer de tekst van het kopje.
- Kies in het uitklapmenu onder Alinea Alinea.
De snelle manier
Er is ook een snelle manier om kopjes te maken. Die vind je hier: Bespaar tijd met de nieuwe formatting shortcuts in WordPress
De volgorde van tussenkoppen
Maak een verhaal van je webpagina. Gebruik kopjes altijd in de juiste volgorde. Gebruik voor de eerste tussenkop Koptekst 2. Vervolgens Koptekst 3 en eventueel nog Koptekst 4.
In WordPress
- Koptekst 1 = Hoofdkop, deze wordt al gebruikt in de titel van je pagina, dus niet gebruiken.
- Koptekst 2 = Belangrijke tussenkop
- Koptekst 3 = Kleiner tussenkopje
- Koptekst 4 = Nog kleiner tussenkopje
Tussenkoppen zijn belangrijk voor Google
Maak de tussenkoppen altijd zoals hierboven staat uitgelegd. Maak geen kopjes door bijvoorbeeld de tekst vet te maken en/of een kleur te geven. Voor het menselijk oog ziet het er dan wel als een kopje uit maar voor iemand die niet (goed) kan zien niet.
Blinden en slechtzienden maken gebruik van speciale software, die de webpagina voorleest. Een kopje wordt anders uitgesproken dan gewone tekst. Zo kunnen blinden ook ‘zien’ wanneer iets een kopje is en zo je pagina beter begrijpen. Met de tab-toets kunnen ze van kopje naar kopje springen en zo een pagina ‘scannen’, net als wij.
En bovendien: Google is de grootste blinde internetgebruiker. Als jouw tekst betekenisvol is en een duidelijke structuur (met o.a. de juiste kopteksten) heeft zal Google hem beter begrijpen en dus hoger indexeren. Zo scoor je hoger in de zoekresultaten.
Inspiratie voor dit artikel vond ik o.a. in het Handboek Webcontent: meer focus, minder content. Je kunt dit handboek gratis downloaden.