Je hebt een mooie tekst geschreven voor je website of blog en nu wil je er nog een mooie foto bij plaatsen. Of je zoekt een professionele foto voor op je homepage of in de header van je website. Een foto die meteen de aandacht trekt. Wat doe je?
Het beste is natuurlijk om zelf mooie foto’s te maken, maar dat kan niet iedereen even goed.
Foto’s laten maken door een goede fotograaf? Maar als je daar (nog) geen budget voor hebt, wat dan?
Auteurswet
Ga je naar Google, tik je het onderwerp in en klik je op ‘afbeeldingen’? Niet doen. Je vindt dan weliswaar een hele pagina vol foto’s over jouw onderwerp, maar pas op: de meeste van deze foto’s mag je niet zomaar gebruiken. De Auteurswet geldt namelijk, behalve voor teksten, ook voor alle soorten afbeeldingen: foto’s, video’s en film. Door zomaar een foto van Google op je website te gebruiken, loop je dus het risico op een claim.
Hoe vind je dan goede foto’s waar geen auteursrecht op zit (ook wel rechtenvrije of stockfoto’s genoemd)?
Ik maakte al eerder een overzicht van websites waar je de mooie rechtenvrije foto’s kunt vinden. Deze zijn allemaal gratis.
Een nadeel van die gratis verzamelingen is dat het vaak moeilijk zoeken is. En dat er veel foto’s van amateurs tussen zitten.
Wat zijn stockfoto’s?
Dat zijn foto’s die je mag gebruiken voor specifieke toepassingen. Bijvoorbeeld op een website of in drukwerk met een bepaalde oplage. Ze kosten vaak minder dan het huren van een fotograaf. Je kunt ze online kopen en meteen downloaden en gebruiken. Op veel stockfoto’s staan mensen. Ze worden gemaakt in een studio met fotomodellen die poseren als professionals, of die bepaalde emoties, situaties of gebaren uitbeelden. Ook voor onderwerpen als reizen en toerisme, natuur en conceptuele fotografie bestaan er veel stockfoto’s.
Heb je snel een professionele stock foto nodig over een bepaald onderwerp dan raad ik iStock aan (nee, ik heb geen aandelen en ik ben ook geen affilliate).
Wat is iStock?
Op de website van iStock kun je meteen beginnen met zoeken, door je zoekwoord in het zoekvenster te typen. Je kunt één of meerdere zoekwoorden invullen.
Verder kun je je zoekopdracht eenvoudig verfijnen, door bijvoorbeeld alleen foto’s of alleen illustraties te zoeken. Ook handig is dat je het formaat kunt aangeven: liggend, staand, vierkant.
Zoek ook eens naar illustraties: ik heb er al vaak leuke icons (symbooltjes, pictogrammen) gevonden.
Maak je eigen lightbox bij iStock
Nadat je een gratis account hebt aangemaakt wordt het pas echt leuk. Je kunt dan een (of meerdere) lightbox(es) maken. Daarin bewaar je razendsnel meerdere foto’s die je vindt over je onderwerp. Later open je je lightbox en maakt je keuze. Je lightboxes blijven bewaard. Handig voor een volgende keer.
Je kunt een lightbox ook eenvoudig delen, bijvoorbeeld met je webdesigner. Die krijgt dan een email met een link om direct in jouw lightbox te komen. Samen zoek je dan de meest geschikte foto uit. Erg handig.
Heb je je keuze gemaakt, dan kun je de foto(’s) direct downloaden. Je betaalt pas als je gaat downloaden. Je betaalt een klein bedrag per foto.
Vereenvoudigde prijzen
Je betaalt met credits. 1 credit kost € 12,50. Koop je meer credits dan betaal je per credit minder. Credits blijven een jaar geldig en je krijgt een e-mail wanneer je credits bijna verlopen zijn. Eigenlijk net zoals bij de Prepaid WordPress hulp van Alva Design.
Onlangs heeft iStock de tarieven vereenvoudiged. Alle formaten kosten nu hetzelfde. Vroeger betaalde je voor een foto in hoge resolutie meer dan voor dezelfde foto in lage resolutie.
Er zijn twee collecties:
- de Essentials Collectie bevat eigenlijk alles wat je nodig hebt: 1 credit per foto.
- de Signature Collectie bevat meer dan 6 miljoen van de allerbeste professionele stockfoto’s: 3 credits per foto.
Vector bestanden (dat zijn illustraties die je zelf nog kunt bewerken) kosten ook 3 credits.
Hulp nodig?
Heb je hulp nodig bij het vinden, kopen of downloaden van professionele stockfoto’s? Neem gerust contact met me op, ik heb veel ervaring met stockfoto’s en ik help je daar graag bij.