Een website in 3 stappen

Stap 1: domeinnaam en webhosting

Voordat je een website kunt bouwen heb je twee dingen nodig: een domeinnaam en een plek op internet. Een domeinnaam is het internetadres, bijvoorbeeld www.uitzendinggemist.nl of www.amazon.com. Kies een naam die makkelijk te onthouden is en lekker in het gehoor ligt. De naam moet ook iets zeggen over de inhoud van je website, dan vinden zoekmachines je website makkelijker.

Om een website op internet te plaatsen heb je opslagruimte nodig. Deze zogenaamde webhosting kun je aanvragen bij een hosting provider. Door hosting komt je website op een server te staan die altijd in verbinding staat met het internet, zodat de website dag en nacht bereikbaar is.

Hosting en domeinnaam hoeven niet veel te kosten. Een domeinnaam kost per jaar rond de 15 euro, hosting ruimte huur je vanaf enkele euro’s per maand.

Tip: Je vindt een hosting provider door in een zoekmachine naar ‘domeinnaam’ of ‘hosting’ te zoeken. Op de website van hosting providers kun je meestal meteen controleren of de door jou gekozen domeinnaam nog beschikbaar is.

Stap 2: website bouwen

Waarom zou je een webdesigner inhuren om voor jou een website te maken? Kun je het niet beter zelf doen? Ik denk dat je het maken van een website beter kunt uitbesteden aan een professional. Zeker als het om een website voor jouw eigen bedrijf gaat.

Je schakelt een monteur in als je auto het niet doet, of een loodgieter als je lekkage hebt in huis: zij hebben kennis en ervaring op dat gebied. Voor een goede webdesigner geldt hetzelfde: die heeft de nodige kennis en ervaring om een goede website voor jou te maken.

Een professionele webdesigner doet niets anders dan websites maken, voor een gevarieerde klantenkring. Zij is daardoor op de hoogte van de nieuwste technieken en heeft de benodigde apparatuur en software in huis. Logisch dus dat zij beter en sneller dan jij een professionele website kan maken.

Een webdesigner weet hoe ze bestaande foto’s en illustraties geschikt kan maken voor het web. Zij zorgt dat jouw website zowel in Internet Explorer als in Firefox en Safari goed werkt. Ook weet ze alles van scripts, zodat ze bijvoorbeeld een contactformulier, gastenboek, fotogalerij, nieuwsbrief-optie of content management systeem voor je kan installeren.

Stap 3: bezoekers krijgen

Schrijf goede teksten

Zoekmachines worden hoe langer hoe beter in het opsporen van relevante informatie. Zij hebben maar één doel voor ogen en dat is de gebruiker (de websurfer) zo goed mogelijk bedienen. Ze willen dan ook in hun zoekresultaten het liefst alleen maar pagina’s vermelden die echt goede informatie bieden over het trefwoord dat is ingetypt. Jij kunt hen daarbij helpen door waardevolle informatie op je website aan te bieden.

Maak pagina’s die snel laden

Bij Google is de laadtijd van een pagina mede bepalend voor de positie van die pagina in de lijst met zoekresultaten. Websurfers zijn ongeduldig. Duurt het te lang voordat jouw pagina’s geladen worden in de browser van je bezoeker, dan is de kans groot dat iemand voortijdig wegklikt. Zorg dus voor snelle pagina’s. Dat kan bijvoorbeeld door de bestandsgrootte van de afbeeldingen op je pagina zo klein mogelijk te houden.

Deel dit:

Kan ik je helpen bij jouw project?

Mail of bel me voor een vrijblijvend advies en prijsindicatie.