Van één van de columnisten op Portugal Portal kreeg ik deze vraag:
“Bedankt voor het plaatsen van mijn verhaal! Ik heb zelf ook de smaak te pakken en ben gisteren eens flink aan de slag gegaan met het maken van een blog op WordPress. Heb het verhaal dat ik voor Portugal Portal geschreven heb daar ook op geplaatst. Is dat een probleem?”
Een goede reden om eens uit te zoeken hoe het precies zit met duplicate content.
Wat is duplicate content eigenlijk? Wat zijn precies de gevolgen en hoe kan je duplicate content voorkomen? Ik ging op onderzoek bij 2 SEO specialisten, Karel Geenen en Rutger Steenbergen.
Wat is duplicate content?
Er is sprake van duplicate content wanneer twee of meer pagina’s dezelfde of nagenoeg dezelfde inhoud hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een nieuwsbericht verspreid door het ANP dat verschijnt op de sites van het AD, de Volkskrant, Nu.nl etc. Of zoals in de vraag aan het begin van dit artikel.
Duplicate content heb je ook als iemand jouw artikel op zijn website zet. Doet iemand dat ongevraagd dan is er sprake van plagiaat en kun je hem daarop aanspreken.
Gevolgen van duplicate content
Wat zijn de gevolgen en hoe erg is duplicate content nu eigenlijk?
Google wil gebruikers altijd de meest relevante zoekresultaten voorschotelen. Een gebruiker zit er uiteraard niet op te wachten dat dezelfde content meerdere keren in de zoekresultaten voorkomt. Dus als Google duplicate content tegenkomt, wordt slechts één pagina in de zoekresultaten opgenomen.
Maar hoe weet Google nou wat de oorspronkelijke bron is? Het zou erg pijnlijk zijn als een ‘dief’ er met de eer vandoor gaat en bezoekers trekt met jouw stuk. Of ligt het allemaal genuanceerder?
Is duplicate content altijd slecht?
Als rankings in zoekmachines je lief zijn, is duplicate content een belangrijk aandachtspunt. Duplicate content op twee of meer verschillende websites kun je dan maar het best vermijden.
Denk ook eens hieraan. Je kunt je ongelooflijk druk maken over Google en SEO, maar aan een zoekmachine verdien je geen geld. Wel aan mensen.
Zoekmachines helpen je je boodschap onder de aandacht te brengen, maar wat is er op tegen als er al meteen zoveel mogelijk mensen kennis van nemen?
Bezoekers maakt het niets uit waar de informatie staat, als ze maar vinden wat ze zoeken. En voor jou als brenger van die informatie is het belangrijkste dat zoveel mogelijk lezers doen wat jij wilt dat ze doen, zoals: contact met je opnemen, je site bezoeken, je volgen via Twitter en LinkedIn etc. Of die aanvragen nu komen via Google of een ‘duplicerende’ site, business is business.
Zo beschouwd is duplicate content een mythe en kun je zelfs streven naar zoveel mogelijk ‘duplicate content’ zodat jouw boodschap bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht komt.
Tip!
Hoe meer relevante links naar je website, hoe populairder hij is en hoe hoger hij verschijnt bij de zoekresultaten. Neemt een website jouw artikel over met een linkje naar je site dan snijdt het mes aan twee kanten. Je brengt je boodschap verder onder de aandacht en je verdient een link.
Meer over duplicate content:
- Duplicate content is onzin (door Rutger Steenbergen)