Er zijn nog steeds mensen die geen responsive design voor hun website willen. Uit ervaring weet ik dat (nog) niet iedereen goed weet wat responsive design precies is en waarom het je meer klanten op kan leveren. Veel mensen hebben er een uitgesproken mening over. In dit artikel bespreek ik 5 vooroordelen die ik vaak tegenkom en ik leg uit waarom deze vooroordelen niet kloppen.
1. “Ik heb geen tijd om een tweede website voor mobiel internet te beheren.”
Tot enkele jaren geleden – in internet tijd is dat een eeuw geleden – was het gebruikelijk om een aparte website te maken, bedoeld om te bekijken op mobiele telefoons. Dit is de ouderwetse manier van het opzetten van een mobiele website.
Je had dus twee verschillende websites. Bijvoorbeeld nrc.nl en m.nrc.nl. De ‘desktop-versie’ knop is dus eigenlijk een link van de mobiele website naar de volledige website.
Dubbele kosten om zo’n website te ontwikkelen. Dubbel werk voor jou om twee websites te beheren. En weinig gebruiksvriendelijk voor je bezoekers omdat de mobiele website vaak een beperkte versie is en niet op alle mobiele apparaten van tegenwoordig optimaal werkt.
Responsieve design is niet het bouwen van een aparte mobiele website naast je bestaande website. Bij responsive design heb je maar één website. Door slimme aanpassingen in de code, is jouw website goed te gebruiken op alle soorten apparaten. Daarbij gaat het niet alleen over de grootte van het beeldscherm maar ook over hoe de interactie tussen gebruiker en website gaat. Denk hierbij aan het verschil tussen de muis en een aanraakscherm.
Responsive design is een fundamentele verandering in de manier waarop we kijken naar website design.
2. “Ik geloof niet dat meer mensen gebruik maken van mobiele apparaten dan van desktop computers om websites te bekijken.”
Ondanks de statistieken die regelmatig worden gepubliceerd, beweren veel mensen dit nog steeds. Misschien omdat ze zelf geen gebruik maken van het internet op hun mobiele telefoon of tablet. Vaak denken we dat de manier waarop we zelf internetten ook de manier is waarop andere mensen (onze klanten) dat doen. Toch vertellen de statistieken een heel ander verhaal.
Om te weten te komen hoe jouw klanten internetten kun je de (Google Analytics) statistieken van je website bekijken. In het algemeen wordt het web tegenwoordig meer en meer gebruikt op verschillende apparaten. Denk daarbij niet alleen aan smartphones maar ook aan kleine notebook computers (netbooks), iPads en andere tablets en video game-apparaten.
Op dit moment is wereldwijd 50% van internetters mobiel en dit percentage wordt steeds groter. Het ziet ernaar uit dat nog in 2013, het mobiel internet het op desktop internet gaat overtreffen. Bereid je website hier dus nu op voor!
En wie weet welke manieren om het web te gebruiken de toekomst ons brengt. Zelfs als uit jouw statistieken blijkt dat jouw bezoekers voornamelijk desktop computers gebruiken, dan is op de lange termijn een responsieve website de enige manier om je website ook ‘future-proof’ te houden.
3. “Mijn site ziet er zonder responsive design al prima uit op mobiele apparaten.”
Kijk uit: het gaat niet alleen om hoe het eruit ziet. Steve Jobs zei al: “Design is how it works”. Dat geldt net zo goed voor een website als voor een MacBook of iPhone. Gebruikersgemak is belangrijker dan esthetiek. Waarom zou je het onnodig moeilijk maken voor je klanten om zo snel mogelijk naar jouw belangrijke pagina’s te gaan?
Er zijn dingen die je gewoon liever niet doet op je telefoon. Als letters te klein zijn om te lezen, als een pagina niet goed wordt geladen of de linkjes zijn veel te klein voor je vingertop, dan ga je niet klungelen op een mobiele telefoon. Dan wacht je liever tot je de website kunt bekijken je computer, zonder dat je steeds moet in- en uitzoomen.
Volgens de statistieken surft 50% van de mensen al mobiel. Als deze 50% jouw site meteen weer wegklikt dan kost je dit veel bezoekers. Meteen wegklikken verhoogt de ‘bounce rate’, waardoor je site slechter scoort in Google. Dit kan dus leiden tot potentieel omzetverlies. Met responsive design voorkom je dit.
Veel belangrijke websites, zoals Gmail, Facebook en Skype, die we vroeger alleen op desktops bekeken, hebben hun websites nu aangepast zodat ze ook goed bruikbaar zijn op kleinere schermen. Volg hun voorbeeld!
4. “Geen van mijn concurrenten gebruikt responsive design.”
Responsive design is een opkomende trend en wordt gebruikt door vooruitstrevende bedrijven. Als jij het nu doet, zul je al je vrienden jaloers maken. Waarom? Omdat het nu al een web-standaard is en over niet al te lange tijd alle websites die worden gemaakt responsive zullen zijn. Zelfs Google raadt aan om het doen, dat zegt genoeg.
Deze presentatie door John Polacek geeft een zeer eenvoudig te begrijpen uitleg van wat responsive design is, een aantal voorbeelden van websites die het hebben toegepast, en links naar meer informatie over responsive design. Ga lekker achterover zitten en gebruik de spatiebalk om naar de volgende pagina te gaan.
Op Media Queries staan heleboel voorbeelden van websites met responsive design en je vindt er inspiratie voor het re-organiseren van je content voor kleinere schermformaten.
5. “Responsive design is te duur.”
Voor mij als web-ontwikkelaar is het extra werk om een website responsieve te maken. Ik bied het nu nog als extra optie aan. Eigenlijk zou ik dit extra werk standaard in elke offerte moeten opnemen: klant wil een website = klant krijgt een responsieve website.
Als je er niet meteen voor kiest om te investeren in het responsive maken van je site, zal het je later meer geld en tijd kosten als je het alsnog wilt doen. Als ik een website bouw met responsief design in het achterhoofd, meteen vanaf het begin van het project, zijn de extra kosten een stuk lager.
De content-structuur van je website, de indeling van je pagina’s en de manier waarop je afbeeldingen gebruikt hebben allemaal invloed op de manier waarop de site vertaald zal worden in een responsive design.
Een voorbeeld: Stel dat je van pijlen houdt. In je design gebruik je hier en daar een pijl, die naar belangrijke informatie wijst. Als een pijl naar rechts wijst, dan kan het zijn dat deze pijl op mobiele apparaten nergens naar wijst. Want de belangijke informatie staat nu onder de pijl in plaats van er naast. Dit kun je vermijden door van te voren rekening te houden met responsieve design, als je begint met het ontwerpen van je website.
Het is zonde om nog te investeren in een niet responsive website. Je site zal achterhaald zijn in minder dan een jaar. Ik streef ernaar om websites te maken die meer dan een paar jaar mee gaan, zeker omdat een website een grote investering is voor elk bedrijf. Door meteen te investeren in responsive design maak je je website veel meer ‘future-proof’. Responsive design is goedkoper op de lange termijn!
Conclusie
- Responsieve websites zijn geen ‘mobiele websites.’ Het zijn websites die zich aanpassen aan het formaat van elk apparaat. Dat is slimmer.
- Als je denkt dat mensen niet van plan zijn om jouw site vaak te bekijken op een mobiele telefoon, tablet of een ander modern apparaat, houd je jezelf voor de gek, kijk maar naar de statistieken. Probeer je voor te stellen hoe jouw bezoekers je website bekijken en gebruiken, en ga er niet alleen van uit hoe je zelf je website bekijkt en gebruikt.
- Responsieve websites zijn makkelijker te gebruiken. Het gaat er niet alleen om hoe een website er uit ziet. Het gaat erom dat je kunt bekijken wat je wit, wanneer je het wilt, en waar je het wilt, en zonder dat het al te moeilijk gaat.
- Het hebben van een responsieve site zal indruk maken op je vrienden (die dat nog niet hebben).
- Responsive design is niet duur – het is gewoon de prijs van het hebben van een website. ‘Website’ is tegenwoordig gelijk aan ‘responsieve website.’
Ga jij ook voor responsive design?
Ik hoop dat dit artikel jouw vooroordelen heeft weggenomen. Wil jij nu meteen ook een responsive design voor je site? Neem contact met me op. Dan bekijk ik samen met jou de mogelijkheden voor jouw site en maak ik een inschatting de kosten. Binnenkort zullen je collega’s jaloers op je zijn.
Als je website niet responsive is kun je net zo goed helemaal geen website hebben.
Voor dit artikel ben ik geïnspireerd door: How to Convince Your Web Development Clients to Go With a Responsive Site When They Just Don’t ‘Get It’