Natuurlijk weten we allemaal hoe belangrijk het is om regelmatig een backup te maken van de WordPress database en de bestanden op de server. Maar hoe? In dit artikel een verslag van mijn zoektocht naar de beste oplossing.
1. Backups door de hosting provider
Een goede hostingprovider maakt regelmatig backups. Mijn provider Hensel Hosting zegt: “De backups worden bij ons automatisch dagelijks gemaakt en bewaard. Zelf kun je tot 5 dagen terug een backup via FTP downloaden, maar wij kunnen ook backups van langer geleden voor je terugplaatsen.”
Ik vroeg: “Tot hoe lang? Ook van alle files? En worden de backups op een aparte server bewaard, zodat ze niet weg zijn als de server crasht?”
Hensel Hosting: “De backups in de map .databases/ zijn voor eigen gebruik, zodat je tot 5 dagen terug een backup kan terugzetten. Wij bewaren zelf off-site backups van bestanden en databases tot 2 maanden terug.”
SoHosted, een andere hosting provider waar ik ook mee werk zegt: “Je bent zelf verantwoordelijk voor het maken van back-ups. Wat betreft de database is er via PHPMyAdmin een mogelijkheid een export te maken van de database. Wat ik je nog wel kan aangeven is dat wij zelf van onze servers back-ups maken waar een klant in uitzonderlijke gevallen gebruik van kan maken, deze back-ups maken wij dagelijks en 1x wekelijks.
Afhankelijk van de hosting provider moet je dus soms zelf backups maken en bewaren. Hiervoor heb ik verschillende pugins uitgeprobeerd. Ik wil een plugin die automatisch een backup van mijn database en mijn files kan maken, op een door mij engesteld tijdstip. Bijvoorbeeld dagelijks van de database, wekelijks van de files.
2. Backup met plugin WP-DB-Backup
Deze plugin heb ik jarenlang gebruikt. WP-DB-Backup is eenvoudig te configureren en werkt prima. Nadeel is dat je alleen een backup van de database kan maken, niet van de bestanden. De backup kan naar een email-adres worden verstuurd en je kunt instellen wanneer en hoe vaak.
3. Backup met plugin WordPress Backup to Dropbox
Deze plugin heb ik ook even uitgeprobeerd. Met deze plugin kun je database en bestanden backuppen. Nadeel: je kunt maar één frequentie instellen voor alles, dus niet je database vaker en je bestanden wat minder vaak backuppen.
4. Backup met (betaalde) plugin ManageWP
ManageWP (aanrader voor het supersnel updaten van WordPress, themes en plugins!) heeft ook een automatische backup functie. Kost voor 25 sites $40,50 per maand. Zonder deze functie: $13,50 per maand. Het verschil is dus 27,50 per maand, dat is best veel.
5. Backup met plugin BackWPup
Alternatief, gratis en hetzelfde doet de plugin BackWPup. Je kunt verschillende taken maken, bijvoorbeeld voor de database, XML-export en bestanden. BackWPup biedt heel veel verschillende manieren om de backup te versturen, onder andere:
-
Gmail
Mijn voorkeur ging uit om backups per e-mail te laten versturen naar een speciaal daarvoor aangemaakt Gmail-account. Backups van alle files zijn soms (bij veel uploads) echter te groot om via email te versturen naar een Gmail-account. Een Gmail account heeft 10 GB opslagruimte.
-
Dropbox
Voor websites met veel uploads is verzenden naar Dropbox een goede optie. Je moet dan wel een betaald Dropbox account hebben want met de gratis 2 GB loopt je Dropbox al heel snel vol.
Ik heb nog even overwogen om voor elke klant een eigen Dropbox account aan te maken. Dat moet met een eigen e-mail adres. Eventueel zou ik klant@alva-design.com kunnen aanmaken. Maar dit lijkt me te lastig om te beheren.
Een Dropbox Pro account van 100 GB voldoet ruimschoots om backups van al mijn sites (momenteel zo’n 30) te bewaren.
Nadeel: Soms stuurt de plugin een bericht dat er iets niet goed is gegaan, terwijl de backup dan wel gewoon gemaakt is. Een heel enkele keer wordt een backup niet gemaakt zonder dat daarover en bericht wordt gestuurd. Dus is het handig om zo nu en dan even te kijken in Dropbox. -
Amazon S3
Een gratis alternatief voor Dropbox Pro is Amazon S3. Een handige tutorial vind je hier: How to backup your wordpress-site to Amazon S3 using BackWPup backup plugin. Amazon biedt een “Free Usage Tier”, met gratis 5 GB opslag. En je mag per maand 15 GB aan data uploaden.
Conclusie
Mijn favoriet is de plugin BackWPup, met backups naar een Dropbox Pro account.
Tip:
In BackWPup heb ik ingesteld dat de plugin maar 1 versie bewaart van elke backup, waardoor de Dropbox niet zo snel vol loopt. Dropbox heeft een ingebouwde functie om oudere versies van een bestand te bekijken of te herstellen (restore). Dit kan tot 30 dagen terug.